Krónika

Várják a fiatal véradókat is

A középiskolák, egyetemek, főiskolák ideiglenes bezárásával nehezebben lehet elérni ezt a korosztályt

A veszélyhelyzeti korlátozások fokozatos enyhítésével és a szolgáltatások újraindításával párhuzamosan a Magyar Vöröskereszt is folytatja a kiszállásos véradások szervezését azokra a helyszínekre, ahol erre a járvány előtt is rendszeresen lehető­ség nyílt. A humanitárius szervezet szeretné elérni, hogy a következő hetekben minél többen szánjanak rá egy órát, hogy életmentő adományukkal segítsék az egészségügy működését.

A fiatalok megjelenésére is számí­tanak, azokéra, akik betöltötték a 18. életévüket, hiszen a középiskolák, egyetemek és főiskolák ideiglenes bezárásával az elmúlt hónapokban ezt a korosztályt nehezebben lehetett elérni – derül ki a szervezet lapunknak küldött közleményéből. A cél, hogy közülük sokan első véradóként csatlakozznak a mozgalomhoz. Várják azokat a magukat egészségesnek érző önkénteseket is, akik védőoltásban részesültek, fertőzés­ből gyógyultak vagy régóta nem jelentkeztek véradásra.

A véradás a segítségnyújtás egyik legegysze-­rűbb módja, és akár három ember gyógyulásához járulhatunk hozzá. Az egészséges nők egy évben négyszer, míg a férfiak öt alkalommal adhatnak vért. Aki átesett a koronavíruson, a teljes gyógyulást és tünetmentességet követően három héttel adhat vért. Minden védőoltás­ra igaz, hogy az oltakozás utáni néhány napra célszerű pihenőt tervezni, de a Covid–19 elleni oltás a véradásból nem kizáró ok. Ha valaki láz-, tünet- és panaszmentes, már a vakcinációt követő napon adhat vért – tették hozzá.

A véradások az Országos Vérellátó Szolgálat szigorú szakmai előírásainak köszönhetően jelenleg is biztonságosan látogathatók. Kérik, hogy mindenki vigye magával a személyi igazolványát, lakcímkártyáját és TAJ-kártyáját. A véradással kapcsolatos minden információ megtalálható a www.messzirejuthat.hu és a www.ovsz.hu oldalon.o.

Kapcsolódó írásaink