Krónika

Tesztüzem kezdődik Hollandiában

Romániában az ortodox húsvétra enyhítenek, Szlovéniában újranyitnak az iskolák

Áprilisban Hollandiában fokozatosan, tesztjelleggel újranyithatnak kulturális létesítmények, kaszinók, sőt stadionok is. Francia szakértők szerint a korlátozásoktól mentes élethez a francia felnőtt lakosság kilencven százalékát be kellene oltani.

Tesztüzem  kezdődik Hollandiában
Gyorstesztvásárlás egy amszterdami gyógyszertárban
Fotó: AFP/Ramon Van Flymen

Már most hétvégén elkezdődik Hollandiában a létesítmények fokozatos újranyitása, de a látogatók számát mindenhol korlátozzák, a programokon negatív teszttel lehet részt venni. A Keukenhof, a világ legnagyobb virágoskertje már ma, illetve a mostani és a jövő hétvégén látogatókat fogad – derül ki a Dutchnews összeállításából.

Egyes múzeumok, kastélyok, templomok is újranyithatnak a hétvégén. Jövő héttől negyvenhárom színház is megnyithatja kapuit. A közelükben viszont gyorstesztelőközpontokat állítanak fel, valamint mindenhol be kell tartani a másfél méteres távolságot.

Az előadásoknak igazodniuk kell a 22 órakor kezdődő kijárási tilalomhoz. Április 25-én pedig hétezer-ötszáz néző előtt játsszák majd az Ajax–AZ Alkmaar-futballmeccset.

A kormány dolgozik azon is, hogy a lakosság e hónapban már kiülhessen az éttermek, kávézók teraszaira. Holland sajtóinformációk szerint ez a lazítás április 21-től esedékes.

Az országban csökken a halálozások száma, húszan-harmincan halnak meg naponta, és öt-hatezer a napi új esetszám, de március végi adatok szerint a 17 milliós lakosság mindössze 9,8 százaléka kapta meg legalább az első dózis oltást.
Eközben Franciaországban tart a négyhetes zárlat, amelyet keddtől terjesztettek ki az egész országra: többek közt bezártak az iskolák, a lakhelyet csak tíz kilométeres körzetben lehet elhagyni, a megyék közötti közlekedés csak halaszthatatlan ügyben engedélyezett.

A párizsi Pasteur Intézet szerint a felnőttek kilencven százalékát be kellene oltani szeptember elejéig ahhoz, hogy az élet teljesen visszatérhessen a régi kerékvágásba. Csütörtökön meghaladta a tízmilliót azok száma, akik megkapták az első vakcinadózist.

Eközben szomszédainkban engedményeket tesznek. Romániában a közelgő ortodox húsvét alkalmával ideiglenesen enyhítenek az üzletek nyitvatartási korlátozásain és az éjszakai kijárási tilalmon is, az április 30. és május 3. közötti hosszú hétvégén enyhítések lesznek a tengerparti vendéglátóhelyeken is.

Az esetszámok azt jelzik, hogy tetőzött a harmadik hullám. A kórházakban viszont válságos a helyzet, és 172-en hunytak el egy nap alatt.

Szlovéniában hétfőtől visszatérhetnek a tanulók az iskolákba. A maszkviselés továbbra is kötelező ötödik osztálytól felfelé.

Életkori korlátozások


Nem szűnnek a konfliktusok az AstraZeneca körül


Az Európai Unió miatt nem érkezik Ausztráliába elég AstraZeneca-vakcina, ugyanis 3,1 millió dózist blokkolt az unió – erről beszélt egy ausztrál kormányzati forrás a Reutersnek. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerdán ugyanakkor közölte, ő nem állítja, hogy az EU a hibás. Március elején az Európai Bizottság viszont valóban blokkolt 250 ezer dózist.

Ausztráliában mostantól csak a hetven év felettieket oltják ezzel a vakcinával. Több európai ország is megint módosította az alkalmazását, miután az uniós gyógyszerügynökség szerint nagyon ritka esetben okozhat vérrögöt. Olaszországban mostantól csak hatvan év felettiek kaphatják, ezért újra kell ütemezni az egész oltási programot. Madrid is ugyanígy döntött, mivel a trombózisos esetek érintettjei nagyrészt hatvan éven aluliak voltak.
(PS)

Cseh szülők keresetét utasították el

EJEB: Kötelezővé lehet tenni a védőoltásokat

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) több cseh szülő kerestetét, akik azért fordultak a stras-
bourgi testülethez, mert a hatóságok pénzbírsággal sújtották őket gyermekeik kötelező védőoltásainak megtagadása miatt, illetve az óvodák elutasították gyermekeik felvételét. Csütörtöki ítéletükben kimondták, nem áll fenn emberi jogi jogsértés, mivel kötelező a védőoltások szükségszerűek egy demokratikus társadalom működéséhez.

Megjegyezték, a cseh hatóságok törvényes célokat követtek mások egészséghez fűződő jogainak védelme érdekében. Az ítélet közvetlenül nem érinti a Covid–19 elleni védőoltást. Nicolas Hervieu, az EJEB ügyeinek szakértője viszont elmondta, az ítélet megerősíti a kötelező oltás lehetőségét a jelenlegi járvány körülményei között.
(PS)

Egyenlőtlen társadalombiztosítás
 

Történelmi egészségügyi válság Mexikóban


A koronavírus-járvány és más betegségek következtében Mexikó modernkori történelmének legnagyobb egészségügyi válságát éli át – tudatták az ország nem kormányzati szervezetei az egészségügyi világnap alkalmából.

Az országban már 2,26 millió regisztrált koronavírus-fertőzöttről tudnak, a Covid–19-nek pedig több mint kétszázötezer igazolt halálos áldozata volt eddig. Fontos közbevetni, a kormány a közelmúltban közölte, tavaly háromszázezerrel többen hunytak el, mint 2019-ben, így vélhetően ők is
a pandémia áldozatai.

A helyi egészségügyi szektor költségvetése hiányos, és ezen a járvány sem változtatott. A civilek utalnak a lakosok közötti egyenlőtlenségre is, hiszen a társadalombiztosítási rendszer 33 millió embert, a népesség huszonhat százalékát zárja ki.
(LMA)
 

Worldometers: világszerte meghaladta a 134 milliót a fertőzöttek száma, több mint 2,9 millióan vesztették életüket, és 108 millióan meggyógyultak a betegségből.  

Kapcsolódó írásaink