Krónika

Hivatalosan is kijelölték a hétvégéket oltásra a háziorvosoknak

Az oltásra jelentkezettek mielőbbi beoltása érdekében a hétvégi és munkaszüneti napokat is kijelölte államilag finanszírozott oltásra a háziorvosok számára Müller Cecília országos tisztifőorvos egészen május végig terjedő időszakra. Ez azt jelenti, hogy a járványügyi hatóság hétvégén és munkaszüneti napokon is ösztönzi a háziorvosokat az oltásra és természetesen ehhez kiegészítő díjazást is biztosít. Ez is azt a célt szolgálja, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az oltását, és közülük is minél több még be nem oltott regisztrált idős ember oltása megtörténjen.

Hivatalosan is kijelölték a hétvégéket oltásra a háziorvosoknak
Megkapja az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának első adagját Kiss István Lászlóné a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában kialakított oltóponton 2021. március 11-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha egy háziorvos már a munkanapokon beoltotta a számára kiosztott összes vakcinát, és hétvégére nem marad mit oltania, akkor természetesen nem köteles hétvégén oltani, de amennyiben van elég vakcinája, hogy hétvégén és munkaszüneti napon is folytassa az oltást, akkor azért napi 80 ezer forint díjazásban részesül - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ lapunknak eljuttatott közleményében.

Az elrendelés értelmében mostantól május végéig minden hétvégére automatikusan érvényes ez a szabály. A járványból az egyetlen kivezető út a védőoltás. Ezért amellett, hogy a járvány megfékezésére most szigorúbbak a korlátozások és továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása, amennyire lehet az oltásokat is fel kell gyorsítani. Minden háziorvos köteles részt venni a védőoltási programban, ez kötelező feladata, mint alapellátási tevékenység. A háziorvosok jelenleg is végzik a regisztrált idősek oltását. A rájuk bízott feladatok a következő hetekben tovább nőnek, hiszen az a cél, hogy minél több ember minél előbb kapja meg az oltását - írják.

Az operatív törzs eddig is azt kérte és most is azt kéri a háziorvosoktól, hogy a rendelkezésre álló vakcinákkal a praxisukban a még be nem oltott időseket oltsák és az oltásban a legidősebbektől haladjanak kor szerint lefelé.

Az oltás történhet a háziorvosi rendelőben vagy az idős ember otthonában is. Eddig 1,6 millió 60 év feletti idős ember regisztrált oltásra és nagy részük már megkapta azt a háziorvosnál vagy kórházi oltópontokon. Ugyanakkor a regisztrált idősek nagy száma miatt az oltásuk még heteket vesz igénybe, ezért hétvégén, szabad- és munkaszüneti napokon is számítunk a háziorvosok munkájára. A kiegészítő díjazás egy munkaszüneti teljes napra nyolcvanezer forint, fél napra pedig negyvenezer forint, ha adott időben az ellátandók legalább ötven százaléka megjelenik a rendelőben. Ellenkező esetben a háziorvosok a támogatás összegének felére jogosultak. A járványügyi feladat magába foglalja az érintett személy előzetes kivizsgálását, oltását, megfigyelését és az oltással kapcsolatos adminisztrációt. A háziorvosok hétvégi oltásának fedezetére a kormány 6,4 milliárd forintot biztosít - áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink