Krónika

Fel kell oldani a hollandiai kijárási tilalmat

A hágai illetékes bíróság a koronavírus-járvány megfékezésére januárban bevezetett éjszakai kijárási tilalom azonnali feloldására szólította fel kedden a holland kormányt, mondván, a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet a tilalom bevezetésekor.

Fel kell oldani a hollandiai kijárási tilalmat
A kellő távolság megtartására figyelmeztető jelzés Hollandiában
Fotó: ROBINUTRECHT / ANP MAG / ANP v

 Egy civil szervezet által benyújtott kereset ügyében járt el a bíróság, amelynek határozata szerint a holland kormány a kijárási tilalmat a polgári hatóságok rendkívüli hatásköréről szóló törvény alapján vezette be.

A törvény lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendkívüli állapot okozta kivételes helyzetben a rendes jogalkotási folyamat mellőzésével léptessen hatályba intézkedéseket. A bíróság ítéletében azonban azt állapította meg, hogy nem állt fenn vészhelyzet Hollandiában, ezért a kormánykoalíció nem volt jogosult a rendkívüli hatáskörök alkalmazására a szóban forgó korlátozás végrehajtását illetően.

A bíróság a kijárási tilalmat „a mozgás és a magánélet szabadságához való jog messzemenő megsértésének” nevezte, amely közvetett módon korlátozza a gyülekezés és a tüntetés szabadságának jogát is. Egy ilyen intézkedés meghozatala „nagyon körültekintő döntéshozatali folyamatot igényel” - írta a bíróság.

Mark Rutte holland miniszterelnök kedd délután arra kérte az ország lakosságát, hogy a bírói döntés ellenére ne tartózkodjanak közterületen éjszaka. Azt mondta, hogy noha a kijárási tilalom népszerűtlen intézkedés, szükség van rá a koronavírus és fertőzőbb mutációi terjedésének megállításához.

„A jelenlegi járványhelyzetben nem lenne bölcs feloldani a kijárási tilalmat. Nagyon fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozzuk a fizikai kapcsolattartást” - fogalmazott.

Rutte azt is közölte, a kormány megtámadja a határozatot. Továbbá arra kérte a bíróságot, hogy a fellebbezés elbírálásának idejéig függessze fel a határozat érvényességét. Hozzátette, kormánya új törvény kidolgozásán dolgozik, hogy a kijárási tilalom elrendelése erősebb jogi alapokkal rendelkezzen.

Az ügyben eljáró fellebbviteli bíróság kedden este kimondta: az éjszakai kijárási tilalmat elrendelő intézkedés mindaddig érvényben marad, amíg a kormány fellebbezése ügyében végleges döntés nem születik. A bírák szerint a járvány megfékezéséhez fűződő államérdek „nagyobb súlyú”, mint a szabadságjogok korlátozása.

Helyi sajtóinformációk szerint az ügyben pénteken születik ítélet másodfokon.

Hollandiában január 23-án léptettek életbe március 3-ig tartó éjszakai kijárási tilalmat a 21 óra és fél 5 közötti időszakra vonatkozóan.

Az illetékes holland közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint csökkenő tendenciát mutat a koronavírussal újonnan megfertőzöttek napi átlagos száma. Amíg a múlt hét folyamán alig süllyedt négyezer alá az átlagos napi fertőzésszám, addig keddre megközelítette a 3500-at. A múlt hét adataihoz képest 17 százalékkal kevesebb embert, naponta mintegy 143-at szállítanak kórházba, ahol jelenleg 1386 embert ápolnak a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. Intenzív ellátásban 536-an részsülnek. Mindkét adat csökkenő tendenciát mutat. Megjelenése óta 1 046 381 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 14 963-an haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Hollandiában.

A belga sajtó keddi tájékoztatása szerint Brüsszelben megnyílt az ország legnagyobb oltóközpontja, amely a fővárosi lakosság akár 70 százalékának beoltására lesz képes. A Heysel labdarúgó stadionhoz tartozó sportcentrumban kialakított központ a hét minden napján nyitva lesz. Elmondták, előbb a még nem beoltott egészségügyi alkalmazottakat várják, illetve a veszélyeztetett korosztályhoz tartozókat. A híradás szerint Brüsszel további oltóközpontok kialakításán dolgozik.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet keddi tájékoztatása szerint az új fertőzöttek napi átlaga az előző hét adataihoz képest 20 százalékos csökkenés mellett 1809-re zsugorodott. Kórházban jelenleg 1638 beteget ápolnak, közülük 319-en részesülnek intenzív ellátásban.

Helyi megjelenése óta 739 488 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 21 702-en haltak meg a vírus szövődményeiben a mintegy 11,5 millió lakosú Belgiumban.
 

Kapcsolódó írásaink