Krónika

A Novavax vakcináját vizsgálja az EMA

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága azelőtt megkezdte az oltóanyag klinikai tesztjeinek kielemzését, hogy a cég kérelmezte volna a forgalomba hozatalát

Újabb koronavírus elleni vakcinát vizsgál az unió gyógyszerfelügyeleti hatósága, hogy meggyorsítsák az engedélyezési folyamatot. Eközben oxfordi kutatók a vegyesen alkalmazott oltóanyagok hatékonyságát tesztelik.

A Novavax vakcináját vizsgálja az EMA
Az amerikai készítmény csaknem kilencvenszázalékos hatékonyságú
Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

A Novavax amerikai gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina klinikai tesztjei alapján az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) úgy döntött, megkezdi a készítmény gördülő felülvizsgálati eljárását (rolling review). Ez azt jelenti, hogy a tesztek adatait és eredményeit az uniós hatóság még azelőtt kiértékeli, hogy a vállalat benyújtaná a forgalomba hozatali kérelmét, ezáltal is lerövidítve az engedélyezés folyamatát. Ez normál esetben fordítva történik: az EMA a fejlesztő kérésére vizsgálja meg az adatokat, majd ajánlást tesz az Európai Bizottságnak, akik döntenek az engedélyezésről.

Ismert, a Novavax január végén jelentette be, hogy a vakcinájuk a koronavírus eredeti változatával szemben 95,6 százalékban, a Nagy-Britanniában azonosított, újabb variánssal szemben pedig 85,6 százalékban bizonyult hatásosnak. Számítási módszertanuk szerint az oltóanyag a vizsgálati csoport összességére vetítve 89,3 százalékos. Viszont a dél-afrikai mutációval szemben kevésbé hatékony.

A vállalattal december közepén zárta le a tárgyalásokat az Euró­pai Bizottság. A tervezett szerződés értelmében az unió százmillió adag oltóanyagot vásárol, valamint további százmillióra kötnek opciós megállapodást.

Eközben az Oxfordi Egyetem vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy ugyanolyan hatásosan védi-e az embereket, ha a védőoltás első és második dózisát két különféle vakcinából kapják meg, ezáltal is áthidalva az oltóanyag-szállításban jelentkező problémákat. A BBC cikke szerint a szakértők úgy vélik, az új megközelítés akár jobb védelmet is nyújthat, mint ugyanazon készítmény beadása két dózisban. Egyes, ebola elleni oltási programokban már alkalmazzák ezt a módszert, hogy javítsanak a védelmen.

Az ehhez szükséges vizsgálatokba több mint nyolcszáz önkéntest von be a brit kormány koronavírus bizottsága, valamennyi résztvevő ötven év feletti. Az egyik csoport az Oxfordi Egyetem AstraZeneca oltását kapja, majd a második dózisban a Pfizer-BioNTech készítményét, míg a másik csoport fordítva, négy vagy tizenkét hét különbséggel.

A kutatók a lehetséges mellékhatásokat, a különböző mutációkkal szembeni védettséget, illetve azt figyelik, miként reagál azt immunrendszer. Bár a tanulmány teljes idejét tizenhárom hónapra tervezik, a tudósok bíznak benne, hogy már júniusra számot tudnak adni az előzetes eredményekről.

Folytatják a vizsgálódást
WHO Vuhanban: Nem várható azonnali eredmény

Magas szintű együttműködést tapasztalt a vuhani víruskutató laboratóriumban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői küldöttsége.

A nemzetközi csapat szerdán járt az intézményben, amelyről korábban olyan összeesküvés-elméletek is elterjedtek, hogy onnan szabadult ki a vírus. A csoport óva intett attól, hogy bárki azonnali eredményt várjon a látogatásuktól. Peter Daszak zoológus korábban a Twitteren azt írta, hogy a munka halad előre, és várják, hogy a lehető leghamarabb beszámolhassanak az eredményekről.

Tegnap Vuhan Hanyang körzetének közösségi igazgatási központjába mentek, ahol helyi vezetőkkel és lakosokkal találkoztak. A szakértő-küldöttség január közepén érkezett Vuhanba, hogy a vírus eredetét kutassák. A két hétig tartó munka során, a laboron kívül eddig több kórházat és azt a piacot is meglátogatták, ahonnan az első fertőzötteket jelentették.
(PS)

Német segítség Lisszabonnak

Német segítség Lisszabonnak
Fotó: AFP/Patricia De Melo Moreira

Indulás az északnémet Wunstorfból, majd landolás Lisszabonban: megérkezett Portugáliába szerdán a megígért német segítség. Németország több mint húsz katonaorvosból, ápolókból, higiéniai szakértőkből álló csapatot küldött a főváros egy kórházába, hogy segítsék a védekezést, az egészségügyön ugyanis óriási a nyomás.

A személyzeten kívül lélegeztetőgépekkel és kórházi ágyakkal is segítik a védekezést. Európában jelenleg a portugáloknál a legrosszabbak a fertőzöttségi adatok a karácsonyi enyhítések miatt, januárban több mint ötezren vesztették életüket, ez csaknem a fele a járvány eleje óta elhunytak számának.

A német hadsereg csapata három hetet tölt el a kórházban, majd egy másik küldöttség váltja fel. A lisszaboni Hospital da Luz intenzív osztályán dolgozó orvos, Joao Colaco a brit Sky News-nak úgy nyilatkozott, országszerte tele vannak a kórházak és az intenzív osztályok. Sok páciens nagyon beteg, többen közülük fiatalok – mondta. Portugáliában nagy probléma a szakemberhiány, ugyanis ápolók ezrei emigráltak az elmúlt években.
(PS)
 

Röviden


BANGLADES/MAGYARORSZÁG: Valószínűleg mégsem érkezik Bangladesből ötezer adag, kétezer-ötszáz ember beoltására elegendő AstraZeneca–Oxford-licenc alapján gyártott vakcina. A magyar külügy megköszönte a felajánlást, de nem tart rá igény – tudta meg a Magyar Nemzet. A dél-ázsiai ország a Csókay András idegsebész és Pataki Gergely plasztikai sebész vezette orvosmisszió munkáját – köztük a fejüknél összenőtt sziámi ikerlányok szétválasztását – szerette volna meghálálni. A Covishield nevű oltást Indiában gyártják, Banglades 30 miliót rendelt belőle.

NAGY-BRITANNIA: A felnőtt brit lakosság húsz százalékát már beoltották a koronavírus ellen. A december 8-án indult országos kampány kezdete óta csaknem 10,5 millió embernek adták be valamelyik oltóanyag első dózisát. A tizenhat évesnél fiatalabbakat egyelőre nem oltják tömegesen, a jelenlegi szakaszban mindenekelőtt az idős, veszélyeztetettebb korosztályokra koncentrálnak. A vakcina második dózisát idáig mintegy ötszázkétezren kapták meg, így az első és második adaggal együtt csaknem tizenegymillió oltást adtak be országszerte.

OLASZORSZÁG: A Szputnyik V orosz vakcina alkalmazását szorgalmazták a tartományok – élükön a két legnépesebb régióval, Lombardiával és Lazióval – a járványügyi biztossal folytatott megbeszélés során, mivel a többi oltás szállítása akadozik. Az Il Foglio lap beszámolója szerint mások mellett a csaknem hatmillió lakosú Lazio egészségügyi tanácsosa, Angelo D’Amato úgy fogalmazott: „Ha az orosz vakcina működik, használjuk.” D’Amato ezt követően Magyarország példáját említette, hangoztatva, hogy a geopolitikát a pandémiától külön kell választani. 

A Worldometers.info csütörtök esti adatai szerint világszerte már mintegy 105 millióan fertőződtek meg, több mint 2,28 millióan elhunytak, 76,8 millióan pedig meggyógyultak. 

Kapcsolódó írásaink