Krónika

Az EU a problémák ellenére engedélyezte a nyugati vakcinákat

A Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinájának vizsgálata még folyt, és mindkettőnél problémák merültek fel, amikor az Európai Unió már engedélyezte a használatukat. Ezt a megdöbbentő hírt közölte a francia Le Monde, amelynek sikerült megszereznie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) erről szóló dokumentumait, tudatta az Index.

Az EU a problémák ellenére engedélyezte a nyugati vakcinákat
Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltás a fecskendőben a Fejér Megyei Szent György Kórházban Székesfehérváron 2021. január 5-én
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A francia lap szerint az egész ügynek az ad még egy csavart, hogy a tavaly decemberben – minden valószínűség szerint orosz hackerek által – ellopott bizalmas iratok a dark weben landoltak. Innen töltötte le egy nemzetközi újságírócsapat a gyógyszerek tudományos kiértékelését. Ezek szerint az EMA három fő kifogást emelt a Pfizer–BioNTech oltóanyaga ellen:

- egyes gyártási helyeket még nem volt alkalmuk ellenőrizni,

- hiányoztak a tömeggyártásra szánt, azaz kereskedelmi forgalomba hozott oltások adatai,

- a bevizsgálásra küldött vakcinák minősége eltért azoknak az oltóanyagoknak a minőségétől, amelyeket a gyógyszergyár szériában készített.

Ez utóbbi állítólag különösen aggasztotta az engedélyeztető szervet, mivel arra gyanakodott, hogy

AMIKOR A TESZTFÁZISBÓL A KERESKEDELMI FORGALMAZÁSBA KERÜLT A VAKCINA, A TÖMEGTERMELÉS NEM KELLŐEN ALAPOS ELŐKÉSZÍTÉSE MIATT CSÖKKENT LE AZ OLTÓANYAG HATÓEREJE.

Az EU ennek ellenére nyomást gyakorolt az Európai Gyógyszerügynökségre, hogy hagyja jóvá a Pfizer vakcináját.

A Le Monde a Pfizer és a BioNTech cégek cégek vakcinájáról készült iratok mellett megszerzett 19 olyan e-mailt is, amelyek tavaly november 10-e és 25-e között íródtak, s amelyekről az EMA, miután tudomást szerzett az adatszivárgásról, azt állította, hogy „manipulálták” azokat. Ugyanakkor a most megszerzett iratokról a szervezet képviselői úgy nyilatkoztak az újságíróknak, hogy azok tükrözik a felmerült kérdéseket és az elhangzott beszélgetések tartalmát.

A francia lap által megszerzett levelek közül több is arról árulkodik, hogy az európai uniós szervek nyomás alá helyezték az EMA-t, hogy mielőbb engedélyezzék a Pfizer vakcináját az Európai Unió tagországaiban, miután a hasonló amerikai és brit felügyeletek már szabad utat engedtek a vakcina korlátozott felhasználására.

A levelek tanúsága szerint Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős európai biztosa egy november 12-i megbeszélésen azt mondta: az EMA ne kényszerítse a bizottságot, hogy a gyógyszerügynökséget megkerülve a tagállami eljárásrendet kövessék, főként „miután elkötelezték magukat, hogy minden tagállam egyszerre kapja meg az oltást”.

Egy másik levél bizonyítja, hogy az EB és az EMA közöt „felettébb feszült, alkalmanként már kellemetlen” tárgyalások folytak a vakcina vizsgálatának időszakában.

Annyi bizonyos, hogy a Pfizer–BioNTech vakcinagyártónak gondot okozott a tömegtermelésre való áttérés. Már decemberben látszott, hogy képtelen lesz annyi oltóanyagot előállítani, amennyire szerződést kötött. A múlt hét végén pedig kénytelen volt beismerni, hogy nem tudja leszállítani a kért mennyiségeket az Európai Uniónak, emiatt hat tagállamnak is újra kellett terveznie oltási menetrendjét, mutat rá az Index.

Kapcsolódó írásaink