Krónika

Szombat reggelre sikerült feloszlatni az illegális franciaországi tömegbulit

Szombat reggel véget ért a nyugat-franciaországi Lieuron településen több mint 2500 francia és külföldi - spanyolok, britek, belgák és olaszok - részvételével egy üresen álló hangárban tartott, nem engedélyezett táncparti, amelyet a hatóságoknak szilveszter éjszakáján nem sikerült megakadályozniuk.

Szombat reggelre sikerült feloszlatni az illegális franciaországi tömegbulit
Csendőrök oszlatták fel az illegális francia rave bulit
Fotó: AFP/Jean-Francois Monier

A rendőrségi kudarc után a prefektúra csendőröket vonultatott fel a helyszínhez. A mentők kéztisztító folyadékot és maszkokat osztottak, hogy korlátozzák a vírus terjedését.

Zenés rendezvény illegális szervezése és hatósági személyek elleni szándékos erőszak miatt is eljárást indítottak.

A helyi, Ille-et-Vilaine megyei prefektúra közleménye szerint a résztvevők felgyújtották a csendőrség egyik járművét, három másikat megrongáltak, a csendőröket pedig üvegekkel és kövekkel dobálták meg.

A hangárból csütörtök óta hallatszó techno zene szombat reggel hallgatott el. A prefektúra szerint az első szilveszterezők szombat hajnalban hagyták el a helyszínt. A prefektúra Twitter-üzenete szerint a rendvédelmi szervek szombat negyed tizenegy óta ellenőrzik a helyszínt.

Gérald Darmanin belügyminiszter közölte a Twitteren, hogy a 2500 résztvevő közül 1600 embert pénzbüntetést kapott tiltott rendezvényen való részvétel és drogfogyasztás miatt. A hatóságok 1225 jegyzőkönyvet vettek fel a járványügyi előírások - a kijárási tilalom, kötelező maszkviselés - megsértésemiatt, 420 esetben pedig más szabálysértésekkel, illetve 225 esetben droggal összefüggésben. A hatóságok teherautót, hangtechnikai eszközöket és áramfejlesztőket koboztak el.

A csütörtök óta a kijárat előtt várakozó rendvédelmi szervek szisztematikusan igazoltattak mindenkit, aki gyalog vagy gépkocsin távozott a helyszínről. A hatóságok még keresik a rendezvény szervezőit.

A bretagne-i regionális közegészségügyi hivatal szombaton közleményben figyelmeztetett, hogy a tiltott rendezvényen nagy volt a koronavírus-fertőzés veszélye, és egyheti önkéntes házi karanténra, illetve teszt elvégzésére szólította fel a résztvevőket. A Rennes közelében fekvő városka tornaterme előtt antigénes tesztet végző szűrőállomást állítottak fel - közölte a prefektúra.

Az illegális rendezvény szervezői után folytatódik a nyomozás.
 

Kapcsolódó írásaink