Krónika

Érezhető földrengés volt Magyarországon

Magyarország több pontján is kisebb földrengést észleltek az emberek kedden, nem sokkal délután negyed egy után. 

Érezhető földrengés volt Magyarországon
Földrengés volt Magyarországon (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Egyik kollégánk arról számolt be, hogy mozgott a karácsonyfa, illetve mintha valaki meglökte volna az ágyat.

A földrengést lehetett érezni egyebek mellett Budapesten, Érden, Veszprémben, a Balatonnál, Nagykanizsán és Pécsen is.

Jelenleg a hivatalos földrengésmérő oldalak - valószínűleg a leterheltség miatt - nem érhetőek el.

Objektum doboz

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium tájékoztatása szerint 2020. december 29-én 12 óra 19 perckor 6,3-es magnitúdójú földrengés keletkezett Horvátországban, mintegy 5 kilométeres mélységben. 

A rengés epicentruma Zágrábtól körülbelül 42 kilométerre délkeletre, a magyar országhatártól közelítőleg 100 kilométerre volt.

A fő rengés után várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek - olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán.

Mint írják, a földrengést Magyarország nagy területén is érezte a lakosság. A rengés Baranya megyében ezidáig három településen okozott kisebb anyagi károkat, sérülésről nem érkezett bejelentés.


Épületek dőltek össze Horvátországban

A földrengés epicentruma a horvátországi Petrinjában volt, de komoly károk keletkeztek Zágrábban is

Objektum doboz

Hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás  követett.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy utórengésekre kell számítani.

A horvát fővárost és környékét korábban március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, és több ember megsérült. Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A belvárosban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezret jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

A keddi földregés harmincszor erősebb volt, mint a tavaszi zágrábi - írta a sajtó.