Krónika

Új vírustörzs jelent meg Nagy-Britanniában

Visszavonta a karácsonyra tervezett enyhítéseket, és új fokozatot vezetett be egyes országrészekben a brit kormány, miután új, jóval fertőzőbb vírustörzset azonosítottak. Hollandia leállította a szigetországból érkező járatok fogadását.

Új vírustörzs jelent meg Nagy-Britanniában
A brit újságok címlapon számolnak be a visszavont enyhítésekről
Fotó: Paul ELLIS / AFP

Az eddigi legszigorúbb korlátozások léptek életbe Londonban és Délkelet-Angliában, miután Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, a térségekben az eddigieknél sokkal gyorsabban terjedő új koronavírus-törzs jelent meg. Az új variáns egyedül abban jelent újdonságot, hogy fertőzőképessége az eddig azonosított változatokét akár hetven százalékkal is meghaladhatja.

Arra egyelőre egyetlen adat sem utal, hogy a mutáció súlyosabb megbetegedéseket idézne elő, ahogy arra sem, hogy az eddig kifejlesztett oltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

Mivel az új változat Londonban három–hat, Délkelet-, illetve Kelet-Angliában négy–hat százalékkal emelhetné meg napi átlagban a fertőzések számát, a jelenleg használt háromfokozatú riasztási rendszert egy újabb, negyedik fokozattal egészítették ki.

Ennek alapján az ott élőknek otthon kell dolgozniuk, és csak meghatározott indokkal hagyhatják el lakóhelyüket. Külföldre szintén csak kivételes esetben utazhatnak, nem hagyhatják el az e készenléti szint hatálya alá tartozó térségeket, és ezekre a területekre az alacsonyabb készültségi szintű országrészekből sem lehet beutazni. Emellett bezárnak a nem alapvető szükségleteket árusító boltok, illetve a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások.

A kormány továbbá eltörölte a karácsonyra tervezett enyhítéseket a negyedik fokozatba sorolt területeken.

A régióban tehát az emberek karácsonykor sem tarthatnak összejöveteleket olyanokkal, akikkel nem laknak egy fedél alatt, és az alacsonyabb készültségi szintű országrészekben is csak egyetlen napon, december 25-én találkozhatnak egymással legfeljebb három különböző háztartás lakói. Az eredeti tervek szerint erre december 23-tól öt napon át az egész országban lehetőség lett volna.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, szoros kapcsolatban állnak a szigetország vezetőivel, London megoszt minden kutatási információt és elemzési eredményt. „Tájékoztatni fogjuk a tagállamokat és a nagyközönséget, amint többet megtudunk ennek a vírusváltozatnak a jellemzőiről és a jelentőségéről” – írták.

Hollandia néhány órával a brit kormány bejelentése után felfüggesztette az Egyesült Királyságból érkező repülőjáratok fogadását, miután találtak valakit az országban, akit a szigetországban terjedő új vírustörzs fertőzött meg.

Mark Rutte miniszterelnök elmondása szerint elővigyázatossági döntést hoztak, és a következő napokban Európai Unió más tagállamaival együtt megvizsgálják a további korlátozások lehetőségét. Hollandiában egyébként január közepéig teljes zárlat van érvényben.

Belgium egyelőre csupán 24 órára - vasárnap éjféltől kezdődőn - vezeti be a tilalmat, ugyanakkor leállította a vasúti forgalmat is brit viszonylatban.

Ausztria szintén bejelentette, hogy nem engedi brit repülők leszállását légikikötőiben, ám a tilalom kezdetének időpontja még nem ismert.

Németországban egyelőre még csak fontolgatják, hogy mit tegyenek.

Csehország nem állította le a légiforgalmat az Egyesült Királyságból, viszont máris szigorított az onnan érkezőkre vonatkozó karantén szabályain.

A spanyol kormány az Európai Bizottsághoz fordult iránymutatásért.

Kapcsolódó írásaink