Krónika

Európa-szerte beárnyékolja az ünnepeket a járvány

Németországban egy háztartásba négy embert lehet meghívni karácsonyozni, Hollandiában öthetes karantén van, a briteknél a kritikák ellenére lazítanak

Elmaradnak idén a nagy ölelések karácsonykor Európában. Sorra lépnek életbe az új szigorítások. A WHO maszkviselést javasol a családi összejöveteleken.

Európa-szerte beárnyékolja az ünnepeket a járvány
Frankfurti mindennapok. Kötelező maszkviselet szabadtéren is
Fotó: AFP/Armando Babani

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség engedélyt ad az első hatékony és biztonságos vakcina európai forgalmazására, uniós stratégiát kell kidolgozni arra, hogy mind a 27 tagországban egyszerre kezdődjön meg az oltás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiemelte, komoly kockázata van egy harmadik hullámnak 2021 első hónapjaiban az európai térségben. Maszkviselést tanácsolnak a családi összejöveteleken, és azt, hogy a beltéri összejöveteleket cseréljük kültérire.

Németország bezárt

Szerdától már csak az alapvető szükségleteket árusító boltok tarthatnak nyitva, és ugyanígy a létfenntartáshoz szükséges minimumra korlátozzák a szolgáltatásokat. Az iskolákban és óvodákban ügyeleti rendszert vezetnek be, illetve felkérték a munkaadókat, hogy a lehető legszélesebb körben tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést. Legfeljebb két háztartás tagjai találkozhatnak, maximum öt ember, nem számítva a tizennégy év alattiakat. Ezt december 24. és 26. között annyiban lazítják, hogy ünnepelni minden háztartás meghívhat legfeljebb négy embert, de csak közeli hozzátartozókat. Az újévi rendezvények esetén azonban teljes a tilalom: szilveszterre és Újév napjára gyülekezési tilalmat vezetnek be országszerte, emellett betiltják a tűzijátékok értékesítését. A szigorítások legalább január 10-ig lesznek érvényben.

Hollandiában öthetes, szigorú zárlat lépett életbe kedden. A szabályok értelmében a nem alapvető fontosságú termékeket áruló boltok, mozik, fodrászatok, edzőtermek és az iskolák bezártak. A lakosoknak azt tanácsolták, március közepéig ne foglaljanak jegyet repülőjáratokra. Karácsonykor három napra némileg enyhítenek a szabályokon: a háztartások kettő helyett három vendéget fogadhatnak, nem számítva a tizenhárom év alattiakat.

Karácsony szűk körben

Március óta a most a legmagasabb a halálozási ráta Olaszországban. Giuseppe Conte miniszterelnök figyelmeztetett: józan karácsonyt kell tartani idén, szilveszterkor pedig nem lesznek rendezvények és nagy ölelkezések. Számos olasz tartományban részleges lezárás van érvényben, a kormány pedig megtiltotta a régiók közti utazást december 21. és január 6. között. Ráadásul december 24-én és 25-én, illetve 31-én a városok közötti mozgásra is csak meghatározott esetekben kerülhet sor.

Franciaországban kedden véget ért az október végén kihirdetett általános karantén. Visszatér azonban 20 és 6 óra között a kijárási tilalom, amelyet egyedül december 24-én szüntetnek meg, szilveszterkor azonban nem. Jean Castex kormányfő arra kérte az embereket, vonuljanak önkéntes karanténba az ünnepekig, a gyerekek pedig ne menjenek be ma és holnap az iskolákba.

Svédországban az ünnepek alatt nem enyhítenek az egyébként is érvényben lévő szabályokon. Karácsonykor és szilveszterkor is maximum nyolc ember gyűlhet össze egy háztartásban. Stefan Löfven miniszterelnök arra kérte a lakosságot, hogy szűkebb körben ünnepeljenek idén.

A norvég kormány úgy határozott, egy háztartás legfeljebb tíz vendéget fogadhat, két alkalommal, azaz karácsonykor és szilveszterkor. E két naptól eltekintve a szabályok csak öt főt engedélyeznek.

Ausztriában fennmarad a 20 és reggel 6 óra közötti idősávra vonatkozó kijárási korlátozás, szenteste és karácsony első napján tíz felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek találkozása lesz engedélyezett „Minél kisebb körben ünnepelünk idén, annál jobb” – fogalmazott Sebastian Kurz osztrák kancellár. Szilveszterkor egy napra ugyan feloldják az éjszakai kijárási korlátozást, de a hat felnőtt, hat gyerek találkozási szabály életben marad, azaz elmaradnak a szilveszteri partik.. Az oktatás január 7-én kezdődne, de meghosszabbítják az iskolai téli szünetet, mert a tanítás újrakezdése előtt tesztelni szeretnék a pedagógusokat és a diákokat is, így csak január 11-én térnek vissza a gyerekek és a tanárok az iskolákba.

Szlovákiában szombattól egész napos kijárási tilalom lesz érvényben, várhatóan január 10-ig. Munkába, bevásárolni, postára, bankba el lehet menni. Szintén szombattól lép érvénybe az üzletek zárvatartása is, ami az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák kivételével minden üzletre vonatkozik. Ez  legalább három hétig marad érvényben.

Csehországban a kéthetes lazítás után ismét gyorsulni kezdett a járvány terjedése, így péntektől újra szigorítanak. A vendéglők újra bezárnak, de az üzletek és a szolgáltatók bizonyos feltételek mellett kinyithatnak és működhetnek. Az éjszakai kijárási tilalom azonban megint érvényben lesz. Az általános és középiskolások karácsonyi szünete a szokásosnál korábban kezdődik. Engedélyezni fogják a síközpontok működését, de szigorú feltételekkel, a hegyvidéki szállodák és panziók viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Csak jövő héten dől el, milyen intézkedések lesznek érvényben az ünnepek alatt.

„Karácsonyi káosz: most rajtad múlik” – hirdeti egy londoni lap plakátja. December 23–27. között enyhítés jön
„Karácsonyi káosz: most rajtad múlik” – hirdeti egy londoni lap plakátja. December 23–27. között enyhítés jön
Fotó: AFP/Tolga Aakmen

Enyhítés a briteknél

Az Angliában érvényes, háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb, harmadik szintje lépett életbe tegnap Londonban és környékén, miután a régióban exponenciálisan nőtt a fertőzések száma. Többek között azt kérik az emberektől, ne utazzanak el a régióból. Bezárnak a szállodák, bárok, éttermek, múzeumok, ugyanakkor a boltok nyitva maradhatnak. A nem egy háztartásban élők nem tarthatnak összejöveteleket, és szabadtéren is csak hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhat egymás társaságában. Anglia lakosságának 85 százaléka él hármas járványkészültségű területen. Tegnap Boris Jonhson bejelentette, december 23. és 27. között enyhítenek, emiatt korábban szakértői kritikák érték. Ebben az időszakban három háztartás tagjai találkozhatnak, de ez a maximum. A kormány arra kérte az embereket, hogy fogják rövidre az ünneplést. Nem ajánlják, hogy a fertőzött régiókból a kevésbé érintettekbe utazzanak, és kérik, hogy  az éjszakát otthonaikban töltsék.

Németország: Január 10-ig zárva vannak a nem alapvető cikkeket árusító üzletek. Négy közeli hozzátartozót lehet meghívni ünnepelni.

Olaszország: Még az ünnepek idejére sem oldják fel a szigorításokat, ráadásul megtiltják a városok közötti utazást is.

Franciaország: Éjszakai kijárási tilalom lépett újra életbe, egyhetes önkéntes karanténra kérik az embereket az ünnepek előtt.

Hollandia: Öthetes zárlat van érvényben január 19-ig, az ünnepek idejére minimális engedményt tesznek a családoknak.

Nagy-Britannia: Londonban szigorítottak, országosan a karácsonyi időszakban három háztartás tagjai is együtt lehetnek.

Ausztria: Az éjszakai kijárási tilalom megmarad, szenteste és karácsony első napján tíz felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek gyűlhetnek össze.

Világszerte már meghaladta a 74 milliót a fertőzöttek száma, 1,6 millióan elhunytak, és több mint 52 millióan felépültek a betegségből. 

Kapcsolódó írásaink