Krónika

December végétől országos karantén lesz Lengyelországban

A koronavírus-járvány harmadik hullámát elkerülendő országos karantént tartanak Lengyelországban december végétől január közepéig - jelentette be Adam Niedzielski egészségügyi miniszter. Közlése szerint szilveszterkor is kijárási korlátozásokat vezetnek be.

December végétől országos karantén lesz Lengyelországban
Lengyelországban országos karantén lesz december végétől január közepéig
Fotó: AFP/Artur Widak

A járványban megfertőződöttek számának növekedése az utóbbi hetekben 10 ezer körülire lassult le, az erről a szintről esetleg elinduló harmadik hullámmal azonban nem biztos, hogy az egészségügyi rendszer meg tudna birkózni - értékelte Niedzielski.

Erre hivatkozva közölte: a jelenlegi járványügyi intézkedések mellett december 28-tól január 17-ig teljesen bezárnak az eddig a szolgálati utak céljából vendégeket fogadó szállodák, továbbá a patikák, az élelmiszer- és illatszerboltok kivételével újból bezárnak a bevásárlóközpontok üzletei.

Az említett időszakban nem működhetnek a sípályák sem. A „szervezett közlekedéssel” külföldről érkezők számára tíznapos karantén lesz kötelező - mondta el Niedzielski.

A lengyelek este 19 és hajnali 6 óra között szilveszterkor is csak a legszükségesebb esetekben - például gyógyszerbeszerzési vagy szolgálati okokból - hagyhatják el otthonaikat.

A karácsonyi ünnepek előtt viszont nem terveznek kijárási korlátozásokat Niedzielski szerint. A korábbi rendelkezések értelmében karácsonykor a lakásokban is legfeljebb öt személy csatlakozhat az ott élőkhöz.

Lengyelországban jelenleg zárva tartanak a kulturális és sportintézmények, az éttermek, továbbá korlátozták a tömegközlekedésben, a boltokban, a templomokban tartózkodók számát. Az iskolák távoktatásra tértek át, és ötnél többen sehol nem gyűlhetnek össze.

Az országos karantén befejeztével, január 17-én véget ér a kéthetes oktatási szünet is. A korábban bejelentett tervek szerint onnan kezdve fokozatosan visszaállítják a hagyományos iskolai oktatást.

Niedzielski szerint Lengyelország nehéz hetek elébe nézhet, mert a tervezett oltások hatása januárban és februárban még nem lesz érzékelhető, és egyelőre a járványhelyzet sem tért vissza a második, őszi hullám előtti szintre. A miniszter azon reményének adott hangot, hogy az eddig bejelentett korlátozások kellőképpen előkészítik a terepet a készülő oltási kampányhoz.

Újságírói kérdésre válaszolva Niedzielski lehetségesnek találta, hogy az első 10 ezer adag vakcina már röviddel a karácsonyi ünnepek után megérkezik Lengyelországba.


Újabb területek kerülnek a legmagasabb járványkészültség alá Dél-Angliában

Dél-Anglia újabb kiterjedt térségei kerülnek a hétvégétől a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb szintjének hatálya alá - jelentette be csütörtökön Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Londonban és a vele határos keleti, illetve északkeleti térségekben már szerda óta a hármas készenléti fokozatban van érvényben.

Hancock az alsóház képviselőinek tartott csütörtöki ismertetésében közölte: szombaton nulla óra után egy perccel a brit főváros közelében fekvő Bedfordshire, Buckinghamshire, Berkshire és Hertfordshire megyék egész területén, valamint Surrey, East Sussex, Cambridgeshire és Hampshire megyék egyes térségeiben szintén a legmagasabb, harmadik készenléti fokozat lép életbe.

Dél-Anglia jelentős térségei kerülnek a legmagasabb járványkészültség hatálya alá
Londonban és a vele határos keleti, illetve északkeleti térségekben már szerda óta a hármas készenléti fokozatban van érvényben
Fotó: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az intézkedés alapján az érintett térségekben be kell zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek, valamint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra felvehetnek ételrendelést.

Emellett a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthatnak összejöveteleket, és a szabadtéri helyszíneken is csak hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhat egymás társaságában.

A stadionokban rendezett sporteseményeket csak közönség nélkül lehet megtartani.

A kormány azt kéri a legmagasabb készültségi szint hatálya alá sorolt területek lakóitól, hogy lehetőleg ne hagyják el azokat a térségeket, amelyekre az intézkedés vonatkozik, és ezekbe a térségekbe a máshol élők ne utazzanak be.

A boltok - köztük a nem alapvető árucikkeket forgalmazó üzletek -, a fodrászatok, az edzőtermek ugyanakkor nyitva maradhatnak.

A brit kormány járványügyi korlátozó intézkedései rendszerint csak Angliára terjednek ki, mert az egészségügyi szabályozás az Egyesült Királyság többi országában - Skóciában, Walesben és Észak-Írországban - a helyi kormányok hatáskörébe tartozik.

Az 56 milliós Angliában él ugyanakkor az Egyesült Királyság lakosságának 85 százaléka.

A csütörtökön ismertetett, szombaton érvénybe lépő intézkedés nyomán 38 millió ember - Anglia lakosságának 68 százaléka - él majd olyan térségekben, amelyekre a legmagasabb szintű járványkészültségi előírások érvényesek.

Matt Hancock csütörtöki alsóházi felszólalásában elmondta: a szigorítás egyik fő oka az, hogy Délkelet-Angliában egy hét alatt 46 százalékkal, Kelet-Anglia egyes vidékein kétharmadával emelkedett az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma.

A londoni városháza csütörtökön ismertetett friss adatai szerint a brit fővárosban a december 11-én zárult héten százezer lakosonként 299 volt a koronavírus-fertőzöttek száma, és azon a héten 26 782 új fertőződést azonosítottak szűrővizsgálatokkal.

Egy héttel korábban százezer londoni lakosra 185 fertőzött jutott, és a tesztekkel kiszűrt heti új esetszám 16 550 volt.

Kapcsolódó írásaink