Krónika

Csaknem tízezer új esetet regisztráltak egy nap alatt Hollandiában

Csaknem tízezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Hollandiában, ez a legmagasabb napi adat október vége óta - közölték a helyi egészségügyi hatóságok vasárnap.

Csaknem tízezer új esetet regisztráltak egy nap alatt Hollandiában
Csaknem tízezer új esetet regisztráltak egy nap alatt Hollandiában
Fotó: AFP/Benoit Doppagne

A tájékoztatás szerint az utóbb hét során az esetszámok emelkedése volt tapasztalható.

A holland kormány vasárnap vészhelyzeti ülést tartott, amelyen a járvány terjedésének lassítását célzó esetleges további intézkedésekről egyeztettek. Sajtóhírek szerint kedden várható bejelentés ez ügyben.


Szentpétervár kórházai nehezen birkóznak meg a betegáradattal

Szentpéterváron a héten rekordszámú beteget szállítottak kórházba a Covid-19-cel és közösségben szerzett tüdőgyulladással, a város szakintézményeire rendkívüli nyomás nehezedik - írta Dmitrij Liszovec, azt orosz nagyváros egészségügyi bizottságának elnöke vasárnap a VKontaktye közösségi portálon.

„A héten komoly növekedés volt tapasztalható a kórházba utalások számában. Mi több, történelmi rekord született a felvételek számában a fertőzöttek számára átalakított kórházakban: 5785 embert vettek fel. Ez 6,1 százalékos növekedés az előző héthez képest” - mondta a tisztségviselő.

Liszovec szerint „a kórházi szolgálatra nehezedő nyomás rendkívüli és példátlan”.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 82,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 535 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el
Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 82,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 535 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el
Fotó: AFP/Alexei Danichev

Oroszország „északi fővárosában” az átlagosnál súlyosabb helyzet miatt a téli ünnepek idejére szigorú korlátozásokat vezettek be. A vendéglátóipari egységek december 25. és 29., valamint január 4. és 10. között csak reggel hattól este hétig tarthatnak nyitva, a december 30. és január 3. közötti időszakban egyáltalán nem fogadhatnak vendéget és csak kiszállítással foglalkozhatnak.

December 30. és január 10. között a múzeumok, színházak, koncerttermek és egyéb olyan intézmények, ahol 50 fősnél nagyobb rendezvényeket lehet tartani, bezárnak, ha nem kapnak működési külön engedélyt erre az időszakra a fogyasztóvédelmi felügyelettől. Ezekre a napokra leállítják a városnéző buszokat is.

Szergej Beglov szentpétervári kormányzó már múlt vasárnap elismerte, hogy a várost „már egészen kevés választja el a teljes karanténtól”. Beglov az egészségügyi óvintézkedések szigorú betartására szólította fel a lakosságot.

Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin a Rosszija 1 televízió által vasárnap sugárzott nyilatkozatában kijelentette, hogy a fővárosban nem vezetnek be újabb szigorításokat, mert a helyi kórházak megbirkóznak a feladatukkal. Úgy vélekedett, hogy Oroszországban a járványhelyzet romlása esetén egyáltalán nem lenne alkalmazható a kínai forgatókönyv, amikor teljes városrészeket zártak karanténba.

A koronavírusos betegek ideiglenes kórháza Szentpéterváron, a Lenexpo kiállítási komplexumban
A koronavírusos betegek ideiglenes kórháza Szentpéterváron, a Lenexpo kiállítási komplexumban
Fotó: AFP/Alexei Danichev

A vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint egyébként Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 28 080-nal 2 653 982-re emelkedett A reprodukciós ráta 1,03-ra nőtt, az új esetek 19,6 százaléka tünetmentes.

Az elmúlt héten 193 158-an kapták el a fertőzést, 1025-tel többen, mint ahányan egész júliusbabn. A növekmény 0,9 százalékkal haladta meg az előző heti értéket.

Az aktív fertőzöttek száma 500 752, a halálos áldozatoké 488-cal 46 941-re nőtt, a felépülteké pedig 20 277-tel 2 106 235-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 82,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 535 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 565 053 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Kapcsolódó írásaink