Krónika

A Pfizer vakcinája decembertől alkalmazható

Két nappal a BNT162b2 nevű koronavírus-vakcina biztató vizsgálati eredményeinek benyújtása után a mainzi székhelyű BioNTech és amerikai Pfizer az oltás sürgősségi jóváhagyását kezdeményezi az amerikai gyógyszerfelügyeletnél (FDA) – számolt be a német Handelsblatt.

A Pfizer vakcinája decembertől alkalmazható
A korábban közölteknél is hatékonyabb a Pfizer és a BioNTech vakcinája
Fotó: AFP

A kérvényt még ma benyújtják az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatalához. A lap szerint a két vállalat jó úton halad, hogy a világon elsőként hozzon forgalomba oltást a piacon.

A vakcina így december közepétől már alkalmazható lenne a magas kockázatú populációkban, vagyis azoknál az embereknél, akiknél különösen nagy a kockázata a súlyos koronavírus-betegségnek.

A BioNTech és a Pfizer közölte: készen állnak a jóváhagyást követő néhány órán belüli szállításra. A gyógyszercégek megerősítették, hogy idén akár 50 millió, jövőre pedig akár 1,3 milliárd darabot is képesek legyártani a vakcinából. Mivel a védettséghez négy hét alatt két oltásra van szükség, ez a darabszám idén körülbelül 25 millió, a következő évben pedig 750 millió ember beoltásához lehet elegendő.

Már mintegy egymillió embert oltottak be a kínai Sinopharm által kifejlesztett kísérleti vakcinával Kína sürgősségi programjának keretében – számolt be a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna pénteken a vállalat közlésére hivatkozva.

Kína júliusban indította el a sürgősségi programot, amelynek keretében a hazai fejlesztésű, kísérleti vakcinák közül hármat alkalmaznak a fertőzés veszélyének különösen kitett emberek körében.

Az oltóanyagok közül kettőt az állami kézben lévő Sinopharm leányvállalata, a China National Biotech Group (CNBG) fejlesztett ki, a harmadikat pedig a Sinovac Biotech. Liu Csing-csen, a Sinopharm elnöke egy szerdán megjelent interjúban elmondta: a sürgősségi program keretében beoltott emberek egyikénél sem figyeltek meg súlyos mellékhatást, és senki sem fertőződött meg koronavírussal.

A kísérleti vakcinák jelenleg a klinikai tesztek harmadik fázisában tartanak, a tesztelést csaknem 60 ezer emberen végzik külföldön. 

Ide kattintva megnézheti a kapcsolódó képírásunk. 

Kapcsolódó írásaink