Krónika

Szijjártó Péter: Több forrásból kell hogy érkezzen az oltóanyag

Decemberben már kaphatunk kisebb mennyiséget abból az orosz szérumból, amelynek hatékonyságát kilencvenkét százalékosra kalibrálták a gyártói

Arra kell törekedni, hogy minél több forrásból lehessen vakcinát beszerezni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az RT orosz televíziócsatornának nyilatkozva.

A miniszter Facebook-oldalán elérhető videó fölött az orosz vakcináról a következő felirat szerepel: „Megjelent az orosz oltóanyag félidős jelentése, 92 százalékos a hatékonysága.” Szijjártó Péter az interjúban közölte: Magyarország kettős célt követ, az egyik az emberek életének és egészségének megvédése, a másik pedig az ország, a gazdaság működőképességének fenntartása. Fontos az egészségügyi rendszer működőképességének biztosítása, és annak érdekében, hogy ellaposítsák a járványgörbét, úgy döntöttek, új korlátozó rendelkezéseket vezetnek be – emlékeztetett. A nemzetközi együttműködést illetően elmondta: a kölcsönös tisztelet a legfontosabb most ebben a tekintetben, és ahelyett, hogy politikai alapon támadnák egymást az országok, az együttműködést kellene előtérbe helyezni.

„Nagyon drukkolunk minden cégnek és országnak, amely a vakcina fejlesztésén dolgozik, függetlenül attól, hogy melyikről van szó” – fogalmazott. Hozzáfűzte: minden megoldás iránt érdeklődnek, és fontos, hogy ezek a kutatások sikeresek legyenek, hiszen minél több vakcina áll rendelkezésre, annál jobb. Közölte, abban állapodtak meg Oroszországgal, hogy Magyarország szeretne orosz vakcinát venni, és decemberben már egy kisebb mennyiséget szállíthatnak belőle, hogy a szükséges magyarországi vizsgálatokat is elvégezhessék. Január második felére az is reális lehet, hogy nagyobb mennyiséget vásárolhatunk Oroszországtól.

Arról is beszélt, hogy lokalizálhatják a gyártás egy részét Magyarországon, mivel van itthon egy olyan cég, amely más vírusok kezelésére gyárt vakcinákat, és ez a vállalat képes lehet átalakítani a kapacitásait úgy, hogy ki tudja venni a részét ennek a vakcinának az előállításából.

Hozzátette: emellett folytatják a megbeszéléseket Izraellel és Kínával is, és nagyon jó az is, hogy a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és a BioNTech német biotechnológiai vállalat is nagy előrelépést ért el. Szijjártó Péter kiemelte: a tavaszi helyzetből fontos tanulságként vonták le, hogy jó, ha minél több forrás áll rendelkezésre. Emlékeztetett arra, hogy amikor védőeszközöket és lélegeztetőgépeket akartak venni, csak Kínából tudták ezeket beszerezni.

Háromszázmillió oltóanyagot szerez be az EU
 

Zöld az út a szerződés előtt
 

Az Európai Bizottság engedélyezi annak a szerződésnek a megkötését, amely akár 300 millió adag koronavírus elleni oltóanyag beszerzését is lehetővé teszi az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalattól – jelentette be Erik Mamer, az Európai Bizottság szóvivője szerdán Brüsszelben. Ez a negyedik szerződés, amelyet az uniós bizottság koronavírus elleni vakcina beszerzése céljából köt gyógyszeripari cégekkel. A megállapodás kezdetben 200 millió adag vakcina megvásárlását teszi lehetővé valamennyi uniós tagállam részére, valamint lehetőséget biztosít további 100 millió adag igénylésére. A két cég által kifejlesztett vakcina az eddig előállított legígéretesebb koronavírus-oltóanyag, ezért az Európai Bizottság arra törekszik, hogy amint elérhetővé válik, alkalmazása Európa-szerte gyorsan megkezdődjék – tette hozzá.
(FP)

Kapcsolódó írásaink