Krónika

Elképesztő állapotok uralkodnak az európai kórházakban

Sok helyen nincs elég orvos, máshol napokon belül nem lesz szabad kórházi ágy sem. Skóciában arra ösztönzik a baleseti és sürgősségi orvosokat, hogy a beteg és sebesült embereket videóhíváson keresztül lássák el, Ausztriában nem mindenhol tudnak intenzív ágyat biztosítani az időseknek.

Elképesztő állapotok uralkodnak az európai kórházakban
A német egészségügyi miniszter, Jens Spahn az intenzív osztályok túlterhelődésére figyelmeztet
Fotó: AFP/Ina Fassbender

Ausztria

Rendkívül súlyos problémákkal küzd Ausztria a kórházi ágyak számát illetően – számolt be a kialakult helyzetről az osztrák Kronen Zeitung.

A lap tudósítása szerint egy mühlvierteli lakos koronavírusos, idős édesapjának kezelőorvosa arról tájékoztatta, hogy ha apja állapota romlik, akkor sem fog tudni intenzív ágyat kapni az életkora miatt.

A férfi elmondása alapján az orvos megerősítette neki a telefonban, hogy gyakorlatilag betegosztályozásról van szó.

A linzi kórház cáfolta a híreket, szerintük félreértés történt, és nincs szó arról, hogy valaki ne kapjon intenzív ápolást, ha szüksége van rá.

Ausztriában drasztikus korlátozások vannak érvényben, többek között a kormány éjszakai kijárási tilalmat és további szigorításokat vezetett be. Mint ismert, a magyar kormány ehhez hasonló intézkedéseket vezetett be itthon, amelyek kedd éjféltől lépnek hatályba.


Németország

A német egészségügyi miniszter, Jens Spahn az intenzív osztályok túlterhelődésére figyelmeztet. Szerinte ugyanis Németország lakossága a második legidősebb a világon Japán után, ezért 30-40 százalékuk a kockázati csoportba tartozik a vírus szempontjából.

Objektum doboz

Ha a napi 20 ezer új fertőzöttnek 2 százaléka kerül intenzív osztályra, az 400 új beteg naponta. Ha az intenzív ápolás átlagos időtartamát 15 napnak számoljuk, akkor már 6 ezer betegről van szó az intenzív osztályokon.

A miniszter szerint még novemberben el fogják érni ezt a számot, ami akkora terhet jelent az egészségügynek, hogy csak „jelentős feszültséggel” tudja átvészelni.


Egyesült Királyság

A The Times beszámolója szerint Skóciában még a baleseti és sürgősségi orvosokat is arra ösztönzik, hogy a beteg és sebesült embereket videóhíváson keresztül lássák el. Annak érdekében teszik ezt, hogy több szabad ágy maradjon a koronavírusos betegeknek.

Arra is kitérnek a cikkben, hogy a mentősök azt az utasítást kapták, hogy csak a legsúlyosabb állapotban lévő betegeket vihetik kórházba, és akit tudnak, azt inkább otthonaikban lássák el. A pácienseknek pedig azt javasolják, hogy amennyiben szükséges, videóhíváson kérjenek segítséget a baleseti és sürgősségi orvosoktól.

Kapcsolódó írásaink