Krónika

Magyarország az osztrák példát követi

Ausztriában november harmadikától a profi sportok kivételével betiltanak minden rendezvényt, bezárnak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak - az intézkedéseket Sebastian Kurz osztrák kancellár jelentette be.

Magyarország az osztrák példát követi
Üres asztalok egy bécsi kávézó teraszán
Fotó: AFP/Alex Halada

A hotelek nem fogadhatnak már vendégeket, de a veszteségek 80 százalékát az állam megtéríti. Emellett éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe: Ausztria lakosai este 8 és reggel 6 között csak meghatározott esetekben – például munkába járás, sportolás vagy kutyasétáltatás miatt – hagyhatják el lakhelyüket. Személyes találkozókra legfeljebb két háztartás tagjai között kerülhet sor.

Salzburgban is szinte kiürültek az utcák a korlátozások hatására
Salzburgban is szinte kiürültek az utcák a korlátozások hatására
Fotó: AFP/APA/Barbara Gindl

Az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak, de a felső tagozatosok és a felsőfokú oktatási intézmények tanulói áttérnek a digitális oktatásra.

Az üzletek korlátozások nélkül tartanak nyitva, és a személyes szolgáltatást nyújtók – fodrászok, kozmetikusok – is folytathatják munkájukat. Ugyanakkor 10 négyzetméterre csak egy vendég juthat.

A kórházakban és az idősotthonokban korlátozzák a látogatást. A látogatók egy negatív koronavírus-teszttel vagy megfelelő maszkkal (FFP2) léphetnek csak be az időseket, ellátásra szorulókat és betegeket ápoló létesítményekbe, és be kell tartaniuk az előírt távolságot.

Koronavírus-teszthez vesz mintát egy osztrák egészségügyi dolgozó
Koronavírus-teszthez vesz mintát egy osztrák egészségügyi dolgozó
Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth

A szigorítás alól csak a palliatív kezeléseket és a kritikus életszakaszokban lelki segélyt nyújtó létesítmények képeznek kivételt.

Kurz az esetek robbanásszerű növekedésével indokolta a szigorításokat. Megjegyezte: az intézkedéseket decemberben enyhíthetik.

Kapcsolódó írásaink