Krónika

Döbbenetes állapotok az európai kórházakban

Több európai országban is a végkimerülés közelébe került az egészségügyi rendszer teljesítőképessége a koronavírus-járvány második hulláma alatt. Döbbenetes állapotok uralkodnak a nyugat-európai kórházakban: sok helyen nincs elegendő szakember, napokon belül betelnek a betegágyak, de van, ahol a rendőrség kénytelen segíteni a mentőszolgálatnak. Ezzel párhuzamosan az emberek egyre ingerültebbek, kontinensszerte rendszeresek lettek az erőszakos tüntetések – írja az Origo.

Döbbenetes állapotok az európai kórházakban
Belgium egészségügyi rendszere az összeomlás szélére került
Fotó: AFP/Dirk Waem

Belgium

Az ország egészségügyi rendszere az összeomlás szélére került: Philippe Devos, a belga orvosi kamara elnöke szerint egy hét múlva elfogyhatnak a kórházi ágyak.

Kiemelte: ha a fertőzések száma tovább növekedik, akkor tíz nap múlva az orvosoknak kell dönteniük arról, hogy két beteg közül melyiknek adják az ágyat. 

Devos abban reménykedik, hogy amennyiben ez bekövetkezik, akkor Németország segíteni fog. A német segítségnyújtásnak már látszanak a jelei: a különösen rossz állapotban lévő betegeket már elkezdték átvinni a szomszédos német kórházakba. 


Bulgária

Hasonlóan súlyos problémák vannak Bulgáriában, ahol rendőrségi járművekkel segítik a mentőszolgálatok munkáját, mert nincs megfelelő számú ápoló és orvos.


Egyesült Királyság

A brit egészségügyi felügyelet két vakcinát is gyorsított eljárásban vizsgál. A szervezet elindította az AstraZeneca által fejlesztett vakcina gyorsított vizsgálatát – jelentette be a gyógyszergyártó cég. A felügyelet ezenkívül az egyesült államokbeli Pfizer oltóanyagát is gyorsított eljárás keretein belül teszteli.

Kate Bingham, a brit oltóanyag-munkacsoport elnöke úgy véli, hogy az első generációs brit Covid-19 vakcinák valószínűleg nem lesznek tökéletesek, és elképzelhetően nem mindenki számára lesznek megfelelőek.


Lengyelország

Az egészségügyi rendszer elérheti kapacitásainak határait - erről Michal Dworczyk, a miniszterelnök kabinetfőnöke nyilatkozott egy rádióinterjúban. Mateusz Morawiecki kormányfő ezzel párhuzamosan arra szólította fel az állami cégeket, hogy segítsenek ideiglenes kórházakat építeni. Elmondása szerint a cél az, hogy több mint 3 ezer új ágyat tudjanak biztosítani a járványban megfertőződöttek számára.

Ideiglenes járványkórház a varsói Nemzeti Stadionban
Ideiglenes járványkórház a varsói Nemzeti Stadionban
Fotó: AFP/Jaap Arriens/NurPhoto

Mint ismert, Lengyelországban olyan rossz a helyzet, hogy a varsói Nemzeti Stadionban ideiglenes járványkórházat kellett nyitni. A létesítmény konferenciatermeiben egyelőre 300 férőhellyel működik.


Németország

2-3 héten belül több beteg lesz az intenzív osztályokon, mint az áprilisi csúcson - nyilatkozta a német kórházegyesület igazgatója. A szakember úgy látja, aki három hét múlva bekerül a kórházba, már ma fertőzött. 

Kénytelenek leszünk bevetni a nem intenzív osztályok egészségügyi személyzetét az intenzíveken is - közölte az újabb rossz hírt. 

Németországban majdnem minden tizedik egészségügyi intézmény mostanra elérte kapacitásbeli határait, vagy napokon belül el fogja érni azt.

Németországban két-három héten belül több beteg lesz az intenzív osztályokon, mint az áprilisi csúcson
Németországban két-három héten belül több beteg lesz az intenzív osztályokon, mint az áprilisi csúcson
Fotó: AFP/Fabian Strauch

A Robert Koch Intézet oltóanyag-bizottságának elnöke szerint egyébként csak 2022-re sikerül mindenkit beoltani az országban. Thomas Mertens szerint hiába lesz a birtokukban oltóanyag, a teljes lakosság beoltása nem fog menni 2021 végéig. A több hónapja tartó tesztfázis után egyébként a tübingeni biotechnológiai cég, a Curevac bejelentette, hogy oltóanyaguk kompatibilis az emberi szervezettel. Időközben elkezdődött a második vizsgálat az oltóanyaggal, melyben 690 egészséges ember vesz részt. Kiemelték, még az év végén harmincezer résztvevővel elindítanak egy, az egész világra kiterjedő kísérletet.


Vírustagadó és karanténellenes tüntetések

Az elmúlt időszakban több országban is zavargások voltak. 


Egyesült Királyság

Száz lezárásellenes tüntetőt tartóztattak le Londonban csütörtök este. Mint ismert, csütörtöktől négy hétre újból csaknem teljes zárlat lépett életbe Angliában, az országban élők csak meghatározott indokkal hagyhatják el otthonukat. 


Franciaország

Franciaországban középiskolások tüntettek, de nem a szigorítások, hanem azok enyhe volta miatt. A középiskolások megmozdulása során iskolákat zártak el és kukákat gyújtottak fel azért, mert szerintük nem védi őket eléggé a kormány a vírussal szemben. 


Németország

Több ezer ember vett részt múlt szombaton a járványügyi intézkedések elleni tüntetésen Drezdában. Egy kisebb csoport Darmstadtban tüntetett, a rendőrség nyilatkozata szerint legalább 300-an vettek részt a demonstráción. Sokan közülük egyszerűen vírustagadók.

Több tartományban is tiltakoztak a színházak, operák, koncerttermek, valamint mozik bezárása ellen. A művészeti múzeumok igazgatói is szót emeltek a szigorítások ellen. A müncheni szigorítások elleni megmozdulások szervezői - meglehetősen abszurd módon - istentiszteletként szeretnék elismertetni a rendezvényeket. Mint ismert, ennek kapcsán nem határoztak meg maximum létszámot.

Lipcsében is tüntettek a járványügyi intézkedésekkel szemben.


Olaszország

Folytatva az október végén - november elején megkezdett tiltakozáshullámot, Firenzében és Bolognában is tüntettek a napokban.

Előbbi városban legalább kétszázan tüntettek a korlátozások ellen a múlt héten. A demonstráció során a rendőrség húsz embert őrizetbe vett, mert Molotov-koktéllal, üvegekkel, kövekkel dobálták meg a rendőrséget, kukákat döntöttek fel és térfigyelő kamerákat tettek tönkre. Néhány százan Bolognában is tüntettek.

Olaszországban komoly politikai válság alakult ki, miután a védekezéssel addig elkéső, baloldali Conte-kormány egymás után vezette be a szigorításokat. Több nagyvárosban is komoly zavargások robbantak ki az elmúlt hetekben, amelyek során a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.


Spanyolország

A vírustagadó tüntetők pénteken összeverekedtek a rendőrökkel Barcelonában. Nagyjából ötven tüntető téglákkal és petárdákkal támadt a városi rendőrség tagjaira. Nem sokkal ezelőtt hétszáz ember tüntetett békésen.

A múlt hét végén hatvan embert vettek őrizetbe randalírozás, a szigorítások ellen hozott tüntetések eszkalálódása miatt. Tüntetések voltak Bilbaóban, Vitoriában, San Sebastiánban, Santanderben, Logronóban, Málagában, Barcelonában és Madridban is.

Kapcsolódó írásaink

Bezárkózik Európa

ĀHiába van lakhelyelhagyási tilalom, nő a betegek száma Franciaországban - Egyre inkább korlátozza a mindennapi életet Spanyolország több tartománya - Portugália jóváhagyta az egészségügyi válsághelyzet bevezetését