Krónika

Milánó utcái majdnem teljesen üresek

A tavaszi járványidőszakot idézve ismét szellemvárossá vált Milánó a pénteken életbe léptetett szigorú korlátozások miatt, egyedül a sztrájkoló taxisok vonultak utcára. A Sacco kórház virológusa elmondta, megteltek, nem tudnak több koronavírusos beteget fogadni.

Milánó utcái majdnem teljesen üresek
Milánó utcái majdnem teljesen üresek, a boltok zárva voltak a város lezárásának első napján
Fotó: AFP/Alessandro Bremec

Az 1,3 millió lakosú város utcái utoljára májusban voltak ennyire kihaltak. A reggeli órákban csak munkába és iskolába igyekvő kisgyerekeket lehetett látni, alig lézengtek a tömegközlekedési eszközökön, aki tehette, inkább autóval vagy kerékpárral közlekedett. A boltok, bárok, éttermek lehúzták redőnyeiket: „Nem tudjuk, mikor nyitunk újra” - szerepelt az egyik kirakatba kitett táblán. A „forgalmasabb” utcákon vasárnapi hangulat uralkodott, vagyis néhány autó és néhány gyalogos volt látható.

Milánó és a tízmilliós Lombardia tartomány egyelőre a következő két hétben vörös színnel osztályozott, kiemelten járványveszélyes térségnek számít, a közeli Piemont, Valle d'Aosta és a déli Calabria régióval. Egésznapos kijárási tilalom lépett életbe, kizárólag munkavégzés, iskolába járás vagy súlyos indok miatt lehet utcára menni. A vendéglátást, kereskedelmet, kulturális életet leállították.

„Maradjatok minél többet otthon, csak így juthatunk túl a jelenlegi nehézségeken” - mondta a milánóiakhoz intézett videóüzenetében Giuseppe Sala polgármester. Több más lombardiai polgármester a vörös zóna feloldását követelte, hangsúlyozva, hogy a régió nem minden részén ugyanolyan súlyos a járványhelyzet. Giuseppe Conte miniszterelnök úgy válaszolt, muszáj most szigorítani, hogy a járvány ne sodorja el az országot.

A milánói taxisok vezetésével országos fuvarozási sztrájkot tartottak: a fehér taxik ellepték a városok tereit. A taxisok hangoztatták, hogy teljesen munka nélkül maradtak, ezért állami segítségre van szükségük.

Támogatást szorgalmaztak a lezárt területek kulturális ágazatainak dolgozói is. A milánói Scala operaház bejelentette, hogy a hagyományos december 7-i idénynyitó előadást az idén sem akarja elhalasztani. Más színházak interneten akarják előadásaikat megtartani.

Massimo Galli professzor, a milánói Sacco kórház fertőző betegségekre szakosodott főorvosa elmondta, hogy a járványkórházzá átalakított intézetben egyetlen üres hely sincsen, miközben pénteken ismét negyvenen vártak elhelyezésre, ebből tízen lélegeztetőgépre. Kijelentette, Milánót tavasszal a „csodával határos módon” sikerült megvédeni a járványtól, most viszont későn érkezett a zárás, Lombardiában naponta közel tízezer új beteget szűrnek ki, ennek már majdnem felét a város térségében.

Megjegyezte, hogy a kedvező gazdasági és szociális feltételek miatt a régióban magas az idős lakosság aránya: „szerencsére az idősek bölcsek, időben kapcsoltak, és már az ősz elején maguktól bezárkóztak otthonaikba, máskülönben még többen lennének kórházban” - jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi pandémiához hasonlót a világ még nem élt át, és az 1918-as spanyolnáthához sem hasonlítható, mivel akkor a társadalmi, egészségügyi rendszer teljesen más volt. Kijelentette, hogy az oltóanyag segítség lesz, de nem fog teljes körű megoldást nyújtani, mivel a vírus összes törzsére külön vakcina szükséges. Úgy vélte, a gazdag országok kötelessége lesz, hogy a vakcinából a szegényebb, kevésbé fejlett egészségügyű államok is megfelelően részesüljenek.

Galli professzor kutatócsoportja arra a tudományos eredményre jutott, hogy Olaszországba a SARS-Cov-2 vírus a január-februári időszakban érkezett meg, mégpedig a kínai Sanghajból Németországon keresztül. Ezzel egy időben további kontaktokon keresztül a vírus kevésbé agresszív törzsei is elterjedtek: utóbbiakat a Rómában január végén kórházba szállított kínai turistaházaspáron mutatták ki. A tavaszi zárással Olaszországban júniusra sikerült majdnem teljesen lenyomni a járványgörbét, „de ezt az eredményt azóta elpazaroltuk”.

„Tavasszal az orvosokat, ápolókat, egészségügyi dolgozókat hősöknek kiáltották ki. Az általunk sürgetett egyre szigorúbb korlátozások miatt azonban mára már vészmadaraknak tartanak, az orvosok sorsa mindig ez volt” - jelentette ki Massimo Galli.

Két héten belül megtelhetnek az osztrák intenzív osztályok 

Ausztriában két héten belül megtelhetnek a koronavírusos, Covid-19-es betegek számára elkülönített kórházi ágyak az intenzív osztályokon - figyelmeztetett Herwing Ostermann, az osztrák közegészségügyi intézet vezetője pénteken.

Ostermann előrejelzése szerint a kedden életbe léptetett újabb korlátozások ellenére november 18-ig a koronavírusos betegeknek elkülönített 800 intenzív osztályos ágyból 750 betelhet.

Daniela Schmid, az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági ügynökség járványügyi szakértője elmondta, hogy egyre nehezebb felkutatni a fertőzések eredetét, és az esetek mindössze 27 százalékában koronázza siker az erre irányuló erőfeszítéseket. A fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 43 év - tette hozzá.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján elmondta: a második hullám sokkal erősebb és komolyabb az országban, mint az első volt. Ennek ellenére úgy véli, nem tanácsos további szigorításokat életbe léptetni, amíg nem tudják, milyen hatásuk van a legfrissebb intézkedéseknek. A kormány csak jövő pénteken ül össze újra, hogy megvitassa a további lépések szükségességét. Anschober azt várja, hogy a következő hetekben érezhetően javulni fog a helyzet. A miniszter szerint az a cél, hogy elkerüljék a kórházak telítődését, illetve azt, hogy az orvosoknak fontossági sorrendet kelljen kialakítaniuk a koronavírusos betegek között.

Keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett érvénybe Ausztriában, illetve bezárták a kávézókat, a szórakozóhelyeket és az éttermeket. A gyárak, a boltok, az óvodák és az alsófokú iskolák továbbra is nyitva vannak, de a középiskolák és az egyetemek már átálltak távoktatásra.

Pénteken bejelentették, hogy 6464 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, csaknem százzal kevesebbet, mint előző nap. Csütörtökön 7416-tal rekordot döntött az új fertőzöttek száma. Pénteken 41 újabb halottról számoltak be. Négyszázhuszonegy beteget ápolnak intenzív osztályon. Anschober szerint az adatok továbbra is riasztóak.

Két héten belül telítődhetnek a romániai kórházak

Romániában pénteken először haladta meg a tízezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Az egyre gyorsabban terjedő járványt a kormány az éjszakai kijárás korlátozásával és a maszkviselés kötelezővé tételével próbálja megfékezni.

Védőfelszerelést viselő román diákok
Védőfelszerelést viselő román diákok
Fotó: AFP/Andrei Pungovschi

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában 10 260 újabb fertőzést diagnosztizáltak, ami nyolcvan százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Újabb 123 fertőzött vesztette életét, immár negyedik napja meghaladja a százat a halálesetek száma.

Jelenleg több mint 83 ezer aktív fertőzöttről tudnak Romániában, közülük 12 ezret kezelnek kórházban, ezret az intenzív osztályokon. A járványügyi szakértők arra számítanak, hogy ha ugyanilyen ütemben gyorsul a fertőzés terjedése, két héten belül országszerte betelnek a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek. Az intenzív osztályokon elvileg mintegy 250 koronavírusos betegnek maradt még hely, de a legfertőzöttebb térségekben már hetek óta helyhiány van.

Hétfőtől a lakáson kívül mindenütt kötelező lesz a védőmaszk viselése, éjszaka pedig - 23 és 5 óra között - kijárási tilalmat vezetnek be, mert „a fiatalok ebben az időszakban szoktak bulizni”. Hétfőtől tilos lesz bármiféle összejövetelt, mulatságot, bulit tartani.

Az éjszakai kijárási tilalom idején csak azok közlekedhetnek, akik munkahelyi igazolással, vagy előre megírt, saját felelősségre kiállított nyilatkozattal tudják bizonyítani, hogy halaszthatatlan ügyben - orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés, rászoruló ápolása érdekében - kellett elhagyniuk lakásukat.

A határozat szerint az állami intézmények és magáncégek alkalmazottainak is át kell térniük a távmunkára, ha a tevékenység jellege ezt megengedi, a személyes jelenlétet követelő munkahelyeken pedig be kell vezetni a lépcsőzetes munkakezdést, hogy lehetővé tegyék a távolságtartást a közszállításban.

Hétfőtől nem tarthatnak nyitva 21 óra után a boltok és áruházak, kivételt a benzinkutak, házhozszállítással foglalkozó vállalkozások és gyógyszertárak képeznek.

Ugyancsak hétfőtől országszerte bezárnak az iskolák és óvodák, a bölcsődék és a napközik (after-school programok) azonban tovább működhetnek.


Németországban gyengül a járvány dinamikája

Gyengül a koronavírus-járvány dinamikája Németországban, de továbbra is a túlterhelődés veszélye fenyegeti az egészségügyi ellátórendszert - mondta a szövetség egészségügyi miniszter pénteken a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A „dinamika gyengül, a növekedési ráta süllyed”, de a hullám még nem tetőzött, és az új korlátozások hatásai még nem mutatkoztak meg. Türelemre van szükség, mert „a mai számok a múlt heti járványhelyzetet tükrözik” - mondta az illetékes miniszter, utalva arra, hogy nagyjából egy hétig tart, mire egy fertőzött észleli a tüneteket, orvoshoz fordul, letesztelik és az eredmény bekerül az országos statisztikába.

Kiemelte: „a helyzet komoly”, ezt jelzi, hogy az intenzív osztályon kezelt fertőzöttek száma az utóbbi tíz nap alatt megduplázódott. Ezt a terhelést még elbírják a kórházak, de „tíznaponkénti duplázódással a legjobb egészségügyi rendszer sem tud megbirkózni”.

A kedden életbe lépett új részleges zárlat „keserű pirula”, nehézségekkel, lemondásokkal és a szabadság korlátozásával jár, de az egészségügyi rendszer teljesítőképességének fenntartása és az emberek védelme érdekében a tavaszi első hullám után ismét „ki kell lapítani a járványgörbét” - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy késő lenne akkor lépni, amikor már megteltek az intenzív osztályok.

A kormány a járvány elleni védekezést szabályozó törvény több pontjának módosítását kezdeményezte. Az előterjesztés szerint be kell vezetni például azt, hogy az egészségbiztosítással nem rendelkező németországi lakosok is jogosultak oltásra és tesztre, a karanténra kötelezettek kieső jövedelmének közpénzből finanszírozott pótlásáról szóló előírásokat pedig ki kell egészíteni azzal, hogy nem jár támogatás, ha valaki járványügyileg kockázatosnak minősített területen tett olyan utazást, amelyet akár el is halaszthatott volna.

Németországban a kormány a járvány elleni védekezést szabályozó törvény több pontjának módosítását kezdeményezte
Németországban a kormány a járvány elleni védekezést szabályozó törvény több pontjának módosítását kezdeményezte
Fotó: Jörg Carstensen

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 21 506 fertőződést regisztráltak, a napi új esetek száma így egy hét alatt harmadszor emelkedett minden korábbinál magasabbra. Az előző rekordot - 19 990 esetet - csütörtökön jegyezték fel.

Ugyanakkor a vírus úgynevezett reprodukciós rátája (R) az egy nappal korábbi 0,81-ről 0,79-re csökkent. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan 79 embernek adja át a kórokozót, amely így lassan visszaszorul.

Az RKI legutóbbi, csütörtöki összesítése szerint 2653 igazolt fertőzött szorul intenzív kórházi ellátásra. Tíz nappal korábban, október 26-án 1362 SARS-Cov-2-fertőzött volt intenzív osztályon.

Németországban november 30-ig legfeljebb két háztartás tagjai, maximum tíz ember tartózkodhat együtt. Csaknem teljesen leállítják az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztik a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is.


Ukrajnában meghaladta a nyolcezret a halálos áldozatok száma

Nem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, péntekre is több mint 9700 új beteget azonosítottak, a járvány kezdete óta elhunytaké pedig új csúcsnak számító, kétszázat meghaladó napi esettel meghaladta a nyolcezret.

Eközben a parlament törvénymódosítást fogadott el, amelynek alapján helyszíni bírság szabható ki azokra, akik nem viselnek az orrot és a szájat is elfedő védőmaszkot középületekben vagy a közösségi közlekedési eszközökön.

Az elfogadott előterjesztés szerint a szabályszegésért 170 és 255 hrivnya, azaz körülbelül 1800 és 2700 forint közötti bírság szabható ki - közölte az UNIAN hírügynökség.

Denisz Smihal miniszterelnök pénteki parlamenti felszólalásában közölte, hogy a kormány nem tervezi teljes körű karantén, csak további szigorítások bevezetését.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy előző esti tévéműsorban közölte, hogy az úgynevezett hétvégi karantént minden bizonnyal már november 14-15-én be is vezetik. Ez azt fogja jelenteni, hogy csak az élelmiszerboltok és a patikák lesznek nyitva, minden más bezár, valamint a közösségi közlekedés fog működni.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 9721 új esettel 440 188-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb rekordszámú, 201 áldozattal 8125-re. Eddig 195 544-en gyógyultak meg - előző napon több mint 10,7 ezren - és hosszú idő után először most csökkent az aktív betegek száma, több mint 1200 fővel, 236 519-re. 

A kormány pénteki döntése értelmében Ukrajna egésze a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös vagy narancs besorolást kapta, egyetlen zöld vagy sárga terület sem maradt az országban.

Vörös lett Kárpátalján ismét Ungvár és Beregszász, valamint most már Csap városa is, továbbá az ungvári és még két járás a szlovák határ mentén. A főváros, Kijev megint narancs besorolást kapott.


Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma - derült ki a válságstábok pénteki jelentéséből.

Szlovéniában a kabinet által pénteken közzétett adatok szerint előző nap 1685-tel 41 094-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Huszonhat beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 497-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 1069-en vannak kórházban, közülük 169-et ápolnak intenzív osztályon.

Szlovéniában a kormány csütörtöki döntése szerint egy hétig még érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom, valamint - néhány kivétellel - továbbra sem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok. Marad az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 2890 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 62 305-öt.


Fogadta az első betegeket a varsói ideiglenes járványkórház

A varsói Nemzeti Stadionban megnyílt, csütörtök este első betegeket fogadó ideiglenes járványkórházból drónokkal szállítják laboratóriumi vizsgálatra a teszt- és vérmintákat.

A stadion konferenciatermeiben létesített gyógyintézmény a belügyminisztérium klinikai kórházának kihelyezett részlegeként működik, egyelőre 300, köztük intenzív ápolásra szánt férőhellyel. A kapacitást fokozatosan bővíteni fogják, szükség esetén 1200 beteget is fogadhatnak.

Varsóban a Nemzeti Stadion mellett még az Expo XII kiállítóközpontot is ideiglenes kórházzá alakítják. Ezt a fővárosi katonai kórház fogja működtetni. Az országban  öt és fél ezer ideiglenes kórházi férőhellyel tervezik bővíteni a Covid-19 betegeknek szánt kapacitásokat.

November végéig minden vajdaságban létesítenek ideiglenes kórházakat, e feladattal a vajdasági hivatalok mellett állami tulajdonú nagy cégeket is megbíztak.

Pénteki adatok szerint a lengyelországi kórházakban 19 479 koronavírus-fertőzöttet ápolnak, közülük 1708-at lélegeztetőgépre kapcsoltak. Jelenleg több mint 9900 a Covid-19 betegeknek szánt szabad férőhely és 530 lélegeztetőgép áll még rendelkezésre. A műszerek bázisát az állami tartalékokból fokozatosan növelik.

Csehországban gyorsan nő a halálozások száma

 Csehországban gyorsan emelkedik a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma.

Az egészségügyi minisztérium honlapján péntek reggel megjelent adatok szerint csak ezen a héten 726-an haltak meg. Az áldozatok eddigi legmagasabb pontosított napi számát, 236-ot, kedden jegyezték.

A kórházakban 8236 személyt kezelnek, akik közül mintegy 1200-an súlyos állapotban vannak. A cseh egészségügy arra készül, hogy a kórházi páciensek száma tovább emelkedik, a legnagyobb nyomásra a jövő hét folyamán számítanak.

Az Egészségügyi Információk Intézete az általa készített elemzések alapján ezért azt javasolja az egészségügyi tárcának, hogy a közélet jelenlegi korlátozásait még két-három hétig tartsa fenn.

Csehországban jelenleg november 20-áig szükségállapot van érvényben, korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

Kapcsolódó írásaink