Krónika

Drámaian romlik a járványhelyzet Európa-szerte

Európa számos országában egyre gyorsabban terjed a koronavírus: Csehországban a fertőzöttek napi számának növekedése jelenleg a legmagasabbak közé tartozik a világban. A szakértők szerint a szerb lakosság 15-20 százaléka már átesett a fertőzésen, de továbbra is a betegszám emelkedésére kell számítani. Románia csütörtöktől feloldja a Magyarországról érkezőkkel szemben múlt héten bevezetett karanténkötelezettséget, miután időközben a fertőzések lakosságarányos rátája meghaladta a magyarországi adatot. Hollandiában egy hónapra bezárják a vendéglátóegységeket és az arcmaszk viselése is kötelezővé vált a beltéri helyeken.

Drámaian romlik a járványhelyzet Európa-szerte
Koronavírus-tesztre várók állnak sorba egy prágai tesztelőközpontban
Fotó: AFP/Michal Cizek

Az egészségügyi miniszter szerint nehéz hetek várnak Csehországra

Csehországban gyorsan romlik a járványhelyzet és a fertőzöttek napi számának növekedése jelenleg a legmagasabbak közé tartozik a világban - jelentette ki Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter.

A szaktárca kedd este a közszolgálati és kereskedelmi televíziókban közvetített beszédében azt mondta: a hozzáférhető adatokra alapozott modellek szerint a következő hetekben nőni fog a kórházban kezeltek, a súlyos esetek és az elhalálozások száma. „Ez szinte biztos. Három valóban nagyon bonyolult és egyéltalán nem vidám hét vár ránk” - szögezte le Roman Prymula. Egyúttal újfent felszólította a lakosságot, hogy mindenki következetesen tartsa be az óvintézkedéseket.

Csehországban kedden 8325 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumok, ami az eddigi második legmagasabb napi szám. Az aktív fertőzöttek száma megközelítette a 69 ezret. A kórházakban 2500 személyt kezelnek, közülük 467 állapotát súlyosnak tartják az orvosok. A halottak száma eddig 1106, csak október elseje óta 436-an haltak meg koronavírus-fertőzéssel összefüggésben.

Szerdától kezdve november 2-ig országszerte bezártak az általános iskolák is, és a felsőtagozatos osztályok áttértek a távoktatásra. A középiskolákban és a felsőoktatásban ez már korábban megtörtént. November 3-ig bezártak a klubok, bárok és a vendéglők is, ez utóbbiak elvitelre főzhetnek ételt.

Már a múlt héten betiltották a hivatásos sportklubok országos bajnokságait, s gyülekezni a köztereken is egyszerre legfeljebb hat embernek szabad. Nem működnek a mozik és a színházak sem, a zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön pedig kötelező a maszk viselése.

A szerb lakosság 15-20 százaléka már átesett a fertőzésen

Bár a szerbiai lakosság 15-20 százaléka már átesett a koronavírus-fertőzésen, így némi immunitás már kialakult a társadalomban, továbbra is növekvő számú napi új fertőzöttre kell számítani - jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője a Politika című belgrádi napilap szerdai számában. Predrag Kon szavai szerint ennek oka, hogy a járvány harmadik hulláma elérte az országot.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - keddről szerdára 884-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és tizenkilenccel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 152-vel 35 006-ra, Koszovóban 98-cal 16 345-re, Észak-Macedóniában 80-nal 21 214-re, Montenegróban 218-cal 13 695-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 336-tal 31 165-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 767-re, Koszovóban eggyel 649-re, Észak-Macedóniában hárommal 800-ra, Bosznia-Hercegovinában tizeneggyel 955-re, Montenegróban pedig kettővel 213-ra emelkedett a Covid-19-járvány halálos áldozatainak száma.

Románia feloldja a karanténkötelezettséget a Magyarországról érkezők számára

Csütörtöktől Románia feloldja a Magyarországról érkezőkkel szemben múlt héten bevezetett karanténkötelezettséget, miután időközben a fertőzések lakosságarányos rátája Romániában meghaladta a magyarországi adatot.

Románia azokat a beutazókat küldi 14 napos karanténba, akik olyan országokból érkeznek, ahol az utóbbi 14 napban magasabb volt a lakosságarányos fertőzési ráta, mint Romániában.

Romániában eddig több mint 113 ezer embernél mutatták ki a koronavírust (képünk illusztráció)
Romániában eddig a lakosság 1,72 ezrelékénél, míg Magyarországon a lakosság 1,46 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Ronaldo Schemidt

Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) kedd esti ülésén az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfői adatai alapján frissítette a koronavírus-járvány szempontjából magas kockázati besorolású országok - az úgynevezett „sárga zóna” - listáját, amelyen a múlt heti 49 helyett már csak 32 olyan ország szerepel, ahol a romániainál magasabb a fertőzési ráta.

Az ECDC adatai szerint az utóbbi két hétben Romániában a lakosság 1,72 ezrelékénél, míg Magyarországon a lakosság 1,46 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést.

Továbbra is 14 napos karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Izraelből, Csehországból, Belgiumból, Spanyolországból, Franciaországból, Moldovából, Nagy Britanniából, Szlovákiából, vagy az Amerikai Egyesült Államokból érkeznek Romániába.

Azokkal a tünetmentes emberekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírus-tesztet és annak eredménye negatív, Románia a tizedik napon feloldja a karanténkötelezettséget.

Nem szükséges karanténba vonulniuk a CNSU „sárga listáján” szereplő országokból érkező utasoknak akkor, ha három napnál (72 óra) rövidebb időre érkeznek Romániába és friss - legfeljebb 48 órája végzett - negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni a határon.

Hollandiában részleges lezárások léptek életbe, a maszk viselése kötelező lesz

Részleges lezárások léptek életbe szerdán Hollandiában a járvány terjedése miatt. A vendéglátóegységeket egy hónapra bezárják és az arcmaszk viselése beltéri helyeken kötelezővé vált.

Az intézkedéseket Mark Rutte holland kormányfő jelentette be előző este. Másfél órás sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „a vírusra nehéz pöröllyel kell lecsapni, most, és nem később.” Hangsúlyozta, hogy csak a korlátozások szigorítása fékezheti meg a járvány terjedését, és segíthet elkerülni az újabb teljes lezárást. Önfegyelemre és a szabálykövetésre szólította fel továbbá a lakosságot.

„Arra kérek mindenkit, hogy alkalmazkodjanak az előírásokhoz, és ne vitassák szükségszerűségüket” - hívta fel a figyelmet.

Az intézkedések értelmében szerda este 22 órától egy hónapra bezárnak a bárok, éttermek és a könnyűdrogokat áruló „coffee-shopok” is. A maszk viselése kötelező lesz beltéren, iskolákban és tömegközlekedési járműveken. A hotelek továbbra is nyitva maradhatnak, de vendéglátó egységeiket csak az ott megszálló vendégek használhatják.

Szerda estétől egy hónapra bezárnak a kocsmák, bárok és a coffee shopok is Hollandiában
Szerda estétől egy hónapra bezárnak a kocsmák, éttermek és a coffee shopok is Hollandiában
Fotó: AFP/Ramon van Flymen

Az előírások szerint továbbá a háztartáson kívüli kapcsolatok 5 személyről háromra szűkülnek, a tömegsport leáll, és felfüggesztik az idegenbeli sportmérkőzéseket is.

A kereskedelmi egységeknek, az élelmiszert áruló boltokon kívül, este 8-as zárórát rendeltek el, az alkohol és drog kültéri fogyasztása is csak eddig megengedett. Emellett a múzeumok, könyvtárak látogatása csak foglalással, bejelentkezéssel lesz lehetséges. A kormány a lehető legkevesebb utazásra és távmunkára szólította fel a lakosságot.  

A holland közegészségügyi hatóság statisztikái szerint vasárnaptól kedd estéig 20 611 új fertőzöttet regisztráltak, míg a kórházban ápoltak száma szeptember eleje óta megtízszereződött. A 17,5 millió lakosú országban mintegy 189 ezren kapták el eddig a vírust, és hivatalos adatok szerint 6630-an haltak bele a Covid-19 betegségbe.

Ukrajna lehet, hogy vásárol az orosz vakcinából, ha azt a WHO jóváhagyja

Ukrajna lehet, hogy vásárol majd a koronavírus elleni orosz vakcinából, de csak akkor, ha azt már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyta - jelentette ki Makszim Sztepanov ukrán egészségügyi miniszter a NewsOne televízióban.

A tárcavezető szavai szerint korai még beszélni az orosz vakcina vásárlásáról, mert az oltóanyagon még nem végeztek el minden klinikai vizsgálatot, hatékonyságát és biztonságosságát nemzetközi szervezetek még nem igazolták.

Önkéntest oltanak be az orosz koronavírus vakcinával a klinikai vizsgálatok harmadik szakaszában
Elképzelhető, hogy Ukrajna is vásárol majd az orosz fejlesztésű védőoltásból
Fotó: AFP/Vladimir Pesnya/Sputnik

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napon 5590 új esettel 276 177-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 107 újabb halálos áldozattal 5229-re. Eddig 118 699-en gyógyultak meg, viszont jelenleg már 152 249 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Az ország legfertőzöttebb területének számító Kijevben minden eddiginél több, 21 Covid-beteg hunyt el egy nap alatt, velük együtt 518-ra nőtt a halálos áldozatok száma, az igazolt fővárosi fertőzötteké pedig már meghaladta a 28,5 ezret. Kárpátalján eddig 11 169-en fertőződtek meg, közülük 326-an haltak bele a betegségbe.

A hivatalos közlés szerint a korlátozó intézkedéseket akkor enyhítik, ha a járvány terjedési rátája 0,8-ra csökken. Jelenleg ez a mutató 1,5 körül van.

Kapcsolódó írásaink

Nincsenek veszélyben a magyar mozik

ĀBezár a világ második legnagyobb mozihálózata, a koronavírus-járvány miatt a nagy amerikai stúdiók elhalasztották a premiereket, 45 ezer ember vált munkanélkülivé