Krónika

Az újfajta PCR-teszt gyorsabban és egyszerűbben mutatja ki a koronavírust

Teljesen megbízhatónak bizonyult az újfajta PCR-teszt, amely gyorsabban és egyszerűbben mutatja ki a koronavírust - mondta az eljárás elővizsgálatában Magyarországról részt vevő Semmelweis Egyetem (SE) rektora csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Az újfajta PCR-teszt gyorsabban és egyszerűbben mutatja ki a koronavírust
Merkely: Az új diagnosztikus eljárás egy lépésben méri az örökítőanyagot és két óra alatt eredményt hoz
Fotó: MH

Merkely Béla ismertette: az új diagnosztikus eljárás - az eddigi PCR-tesztekkel ellentétben - egy lépésben méri az örökítőanyagot és két óra alatt eredményt hoz. Így a gyógyításban és a kontaktkeresésben is nagy segítséget nyújthat, a laborok kapacitását megduplázhatja, akár megháromszorozhatja - hangsúlyozta a rektor.

A teszt azonnal a mindennapok részévé válhat, mivel a fejlesztő cég már rendelkezik terjesztési engedéllyel - mondta, megjegyezve: a SE készen áll arra, hogy egy-két héten belül ezeket az új PCR-teszteket is használja.

Azzal kapcsolatban, hogy a Richter Gedeon Nyrt. bejelentette, sikeresen szintetizálta a koronavírus kezelésére szolgáló hatóanyagot, a remdesivirt, a rektor azt mondta, hogy ez az első komoly előrelépés a gyógyszerpiacon a koronavírus gyógyítására. A remdesivir jelenleg a leghatékonyabb kezelést biztosítja a középsúlyos esetekben; a kezelés kórházban történik, általában öt napon keresztül, hat ampulla beadásával - fűzte hozzá Merkely Béla.

Kapcsolódó írásaink

Sorra dőlnek a rekordok

ĀKoronavírus. Csehországban és Ukrajnában is jóval négyezer fölött a napi esetszám, Kassán olyan sokan szorulnak kórházi ápolásra, hogy le kellett állítani a tervezett műtéteket