Krónika

Már Magyarországnak is van koronavírus elleni gyógyszere

A Richter öt hónap megfeszített munka eredményeként sikeresen megoldotta a súlyos stádiumban lévő covid-betegek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártott – erősítette meg az Index értesüléseit Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója. Ez a hatóanyag talán a legígéretesebb jelenleg, Donald Trump amerikai elnök is ezt kapta.

Már Magyarországnak is van koronavírus elleni gyógyszere
Már gőzerővel gyártják Magyarországon a koronavírus elleni egyik leghatékonyabb gyógyszert – erősítette meg a Richter (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Marcel Kusch

A remdesivir hatóanyaggal eddig legyártott gyógyszerek körülbelül 3000 kórházi beteg kezelését teszik lehetővé.

A remdesivir az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát – hangsúlyozta Beke Zsuzsa. Hozzátette, a szeptemberben már minőség-ellenőrzési vizsgálaton is átesett, és így felszabadított, injekció formában kiszerelt hatóanyag körülbelül 260 kórházi beteg kezelését teszi lehetővé – ezek már rendelkezésre állnak, beadhatóak a betegeknek.

Kiemelte, ezt a mennyiséget folyamatosan tudják növelni, ahogy haladnak a minőség-ellenőrzéssel, azonban a még hátralévő klinikai vizsgálatok lebonyolítása már nem a Richter feladata.

A gyógyszergyár a kormánytól kapta megbízást márciusban és a fejlesztést is a kormányzat finanszírozza. A Richter a legyártott gyógyszereket átadja, azok kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, így a gyógyszergyárnak ebből árbevétele nem keletkezik – hangsúlyozta az igazgató.


Több fronton harcolnak a koronavírus ellen

A gyógyszergyárnál jelenleg öt olyan kutatás-fejlesztési téma is fut, amelynek célja a koronavírusos betegek gyógyítását szolgáló terápia kifejlesztése vagy nagyüzemi gyártása – tájékoztatott Beke Zsuzsa.

Mint mondta, egy részüknél a Richter az egyetemi hátország tudományos inputjára is támaszkodik, illetve a kormányzat anyagi támogatására. Ezek közül több olyan is van, mely biotechnológiai projekt, ahol a hatóanyag előállítása a gyógyszergyár 2012-ben átadott debreceni biotechnológiai üzemében történik, illetve a budapesti szintetikus gyártási kapacitásukat is igénybe veszik.

Beke Zsuzsa kiemelte, hogy fejlesztési projektjeik egyértelműen terápia fókuszúak, azaz koronavírus-fertőzés kezelésére irányulnak. Ami az oltóanyag fejlesztését, gyártását illeti, a Richternek ez nem profilja, ezen a területen nincs hagyományos tudásuk, és nincs is saját fejlesztési projektjük, így a vakcina várható elérhetőségéről sem is tudnak nyilatkozni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom