Krónika

„Egy kicsit már mindenki elfáradt”

Az emberek rosszul viselik a beláthatatlan idejű bizonytalanságot, így a második hullámban magasabb szorongásszintről indulunk – mondta lapunknak a katasztrófapszichológus

A második hullámban a magasabb pszichés feszültséggel való megküzdésben az összefogás, a kölcsönös segítségnyújtás és a szabályok elfogadása segíthet – fogalmazott V. Komlósi Annamária, az ELTE–PPK címzetes egyetemi tanára, a Magyar Pszichológiai Társaság katasztrófapszichológiai szekciójának elnöke. Beszélt arról is, hasznos lenne bővíteni a pszichológiai ellátás hivatalos rendszerét.

„Egy kicsit már  mindenki elfáradt”
V. Komlósi Annamária: A járvány kitörése óta nőtt a segítségkérők száma
Fotó: ELTE

A járvány jogi és pszichológiai értelemben katasztrófának számít, amelyben előre megjósolható időfázisok szerint követik egymást sajátos pszichés és viselkedéses reakciók. Az első fázist a félelem és felfokozott izgalom jellemzi. Csak a veszéllyel kapcsolatos híreket hallgatjuk, és ez fokozza az eleve meglévő szorongást.

A második fázisban kezdjük felismerni, mi a fő veszély, és próbálunk cselekedni. Nemcsak magunkért, hanem másokért is. Például varrtuk a maszkokat, bevásároltunk az időseknek, és betartottuk a kormányzati előírásokat – magyarázta lapunknak V. Komlósi Annamária.

Mint mondta, a harmadik fázisban kezdjük pontosabban látni a helyzetünket és a feladatainkat. Új oktatási formákat kellett megtanulni, tudatosultak a gazdasági problémák. Emiatt egyeseknél megjelent a karanténfáradtság, depresszió, másoknál az agresszió vagy a tehetetlenség érzése.

Végül a negyedik fázisban szeretnénk visszanyerni a régi életünket. Mivel a járvány első hullámát Magyarország viszonylag szerencsésen átvészelte, nyáron a „felszabadulást” a kormány is legalizálta. Az emberek utaztak, nyaraltak, de sajnos a veszély bagatellizálása is megjelent – mondta a pszichológus.

Most a járvány második hullámában is a fent említett fázisokkal lehet számolni, de mivel mindenki rosszul viseli a beláthatatlan idejű bizonytalanságot, kicsit magasabb szorongásszintről indulunk – hangsúlyozta V. Komlósi Annamária. Egy kicsit már mindenki elfáradt – fogalmazott. A pszichiátriai betegeken túl a krónikus betegek, az idősek, az egzisztenciálisan nehéz helyzetűek kerülhetnek lelkileg még rosszabb állapotba. Nekik érdemes pszichológiai szakmai segítséget is kérniük – tette hozzá.

Mindennapok. Sokan úgy érezhetik kikerült a kezükből a kontroll
Mindennapok. Sokan úgy érezhetik kikerült a kezükből a kontroll
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az egészségügyben dolgozóknak vagy a szociális munkásoknak pedig fokozott a terhelés, ők most támogatásra szorulnak.
Kiemelte, a szorongással való megküzdésben az összefogás, a kölcsönös segítségnyújtás és a szabályok elfogadása – például a távolságtartás és maszkviselés – segíthet. Ezeket tökéletesíteni lehet, hiszen az első hullámból már vannak tapasztalataink. De az állami és hivatali segítő megoldások most elkerülhetetlenek. Ezek nélkül tovább romolhat a pszichés állapot.

A járvány kitörése óta megnövekedett a segítségkérők száma, ezért hasznos volna a pszichológiai ellátás hivatalos rendszerét bővíteni – mondta a szakember. A legkönnyebben elérhető lelki elsősegély telefonos szolgálat jelenleg a 116-123.
A legnagyobb nehézség a koronavírus-járványban az, hogy a kimenetele körüli bizonytalanságok miatt az emberek úgy érezhetik, hogy kikerült a kezükből a saját életük feletti kontroll.

Kapcsolódó írásaink