Krónika

Horvátországban ismét meghaladta a kétszázat a napi új esetek száma

Horvátországban ismét meghaladta a kétszázat az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések száma - derült ki a válságstáb keddi jelentéséből. Zágráb nem tervez új szigorításokat bevezetni.

Horvátországban ismét meghaladta a kétszázat a napi új esetek száma
Zsúfolt adriai tengerpart
Fotó: AFP/Denis Lovrovic

Davor Bozinovic belügyminiszter a horvát közszolgálati televíziónak adott hétfő esti interjújában kiemelte: amíg csak lehetséges, szigorításokat csak regionális szinten hoznak, azokon a helyeken, ahol járványgócok alakulnak ki. A válságstáb egyelőre országos szinten nem tervez korlátozásokat bevezetni, de nem lehet tudni, mit hoz az ősz, ezért nem zárja ki ennek lehetőségét sem - mondta.

A válságstáb hétfőn tanácskozásra hívta a megyei polgári szervezetek vezetőit, az ülést követően közölték: nem lesz új országos leállás, a korlátozások kisebb közösségeket fognak érinteni, hogy a normális társadalmi és gazdasági élet működhessen.

A válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 219-el nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 8531-et. Hétfőn még 136 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Két új haláleset is történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 175-re nőtt. A betegek közül 167-en vannak kórházban, közülük kilencen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 2231, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 30, utóbbiban 71 embernél mutatták ki a koronavírust.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint hétfőn 21-el, 2686-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt. A diagnosztizált betegek közül 17-en vannak kórházban és senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

Szlovéniában szeptember 1-jén, Horvátországban szeptember 7-én kezdődik az oktatás. Mindkét országban az általános és középiskolás diákok is visszatérhetnek az iskolákba.

A szájmaszk viselése csak abban az esetben lesz kötelező, ha az intézmények nem tudják biztosítani a kötelező 1,5-2 méteres távolságtartás feltételeit az osztálytermekben.

Az általános iskolákban ugyanakkor sem a tanítóknak, sem a gyerekeknek nem kell maszkot hordaniuk. A nebulóknak mindvégig az osztálytermekben kell maradniuk, csak kísérettel mehetnek ki az illemhelyiségbe, a szünetekben is a tanteremben kell tartózkodniuk, és étkezniük is ott kell.

A két ország oktatási minisztériumának arra vonatkozóan is van terve, ha rosszabbodik a járványügyi helyzet, illetve egy-egy osztályban megfertőződik valaki.


Madrid a hadsereget veti be a járvány elleni harcban

Madrid a hadsereget is beveti a koronavírus-járvány elleni harcban - jelentette be kedden újságírók előtt Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, hozzátéve, hogy a tervek szerint 2000 katona segít majd a kontaktkutatásban.

„A lehető leghamarabb véget kell vetni a második hullámnak. Egyszer már megtettük, most is meg fogjuk tenni” - jelentette ki Sánchez, aki egyúttal nyugalomra szólította fel az embereket, hozzátéve, hogy a járványhelyzet csak néhány régióban súlyos.

Egyúttal sürgette a tartományok vezetőségeit, használják az erre a célra kifejlesztett kontaktkövető alkalmazást, amely az ország tizenhét tartományából hétben elérhető.

A kormány járványkezelési stratégiáját ért bírálatokra Sánchez a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Spanyolország decentralizált állam, így Madrid nem tud egyedül megoldani mindent. Noha a miniszterelnök aggasztónak nevezte a jelenlegi járványügyi helyzetet, leszögezte: messze állnak a március közepén tapasztaltaktól.

Spanyolországban több mint 400 ezer fertőzést igazoltak február óta. Az országban júniusban a fertőzöttek napi növekménye még 100 alatt volt, ez a szám júliusban nőni kezdett, hétfőn pedig a spanyol egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 óra alatt 2060 fertőzöttet regisztráltak.


Az újrafertőződés újabb eseteit mutatták be Hollandiában és Belgiumban

Holland és belga tudósok a koronavírus-újrafertőződés újabb eseteit mutatták be kedden, egy nappal az után, hogy a Hongkongi Egyetem kutatói tanulmányban ismertették az első dokumetált ilyen esetet.

Hollandiában egy legyengült immunrendszerű idős betegnek a koronavírus tesztje lett pozitív második alkalommal - mondta el Marion Koopmans, a kormány járványügyi tanácsadója a  Holland Rádióban.

„Minden Covid-19-betegségnek egyedülálló genetikai ujjlenyomata van”, a második fertőzés genomja feltűnően különbözött a beteg első fertőzésétől - magyarázta a virológus. Ez azt jelenti, hogy a második fertőzés nem az első újra fellángolása volt - tette hozzá.

Még megerősítésre vár az, hogy az újrafertőződés egy egyedülálló eset vagy normális dolog.

Belgiumban is feljegyeztek orvosok koronavírus-újrafertőződést, a beteg három hónappal azután esett ágynak Covid-19-cel, hogy kigyógyult az első koronavírus-fertőzésből - közölte Marc Van Ranst a VTM rádióval.

„Ez nem jó hír” - hangoztatta a virológus és reményét fejezte ki, hogy egyedülálló esetről van szó és az immunitás tovább fog tartani néhány hónapnál.

A Hongkongi Egyetem kutatói a Clinical Infectious Diseases című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban írták le egy 33 éves férfi esetét, akit négy hónappal első Covid-19 után megfertőzött a koronavírus egy másik törzse.

A hongkongi szakemberek annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az eset azt jelzi, hogy a betegség, amely már több mint 800 ezer ember halálát okozta világszerte, terjedni fog globálisan a nyájimmunitás ellenére.

Kapcsolódó írásaink