Krónika

Hagyományos iskolakezdés járványügyi előírásokkal

Ha egy diáknál vagy tanárnál koronavírus-fertőzés tüneteit észlelik, haladéktalanul el kell különíteni, a továbbiakról a kiértesített orvos dönt. Távoktatásra való átmeneti átállásról egyedi, intézményre vonatkozó döntéseket az operatív törzs hoz.

Hagyományos iskolakezdés járványügyi előírásokkal
Hetven pont a teendőkről. Az alapvető higiénés szabályok továbbra is érvényesek
Fotó: MTI/Balázs Attila

Megkapták a köznevelési intézmények a járványügyi protokollt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közölte: a járványügyi adatok alapján Magyarország jelenleg biztonságos, ezért szeptember elsején a hagyományos nevelés–oktatás megkezdése indokolt. Ugyanakkor a köznevelésnek is fel kell készülnie a megelőzésre, ezért a tárca az operatív törzzsel együttműködve összeállította a dokumentumot, amely hetven pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit.

Az eljárásrend részletes útmutatást ad a tanévkezdés előtti fertőtlenítő takarításhoz és a rendszeres fertőtlenítéshez – az előbbihez szükséges szereket az Állami Egészségügyi Ellátóközpont minden intézmény számára biztosítani fogja. Az iskoláknak meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket a csoportosulások megelőzésére az épületekben és azok előtt. Az osztálytermekben törekedni kell a tanulók lazább elhelyezésére, esetleg további helyiségek bevonásával. A tanórákon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező. A közösségi terekben egyszerre csak annyi gyermek tartózkodhat, hogy betartható legyen a másfél méteres védőtávolság, ellenkező esetben felső tagozaton és középiskolákban javasolt a maszkviselés. A testnevelés órákat az időjárás függvényében ajánlott szabad téren megtartani, mellőzve a szoros testi kontaktust igénylő feladatokat. Kiemelt figyelmet kell fordítani az alapvető higiénés szabályokra, vírusölő hatású kézfertőtlenítőt és szappanos kézmosási lehetőséget kell biztosítani.  Figyelni kell a folyamatos vagy legalább rendszeres szellőztetésre.

Speciális szabályokat hoztak a kollégiumi elhelyezéssel kapcsolatban is. A külföldről – sárga vagy piros országból – hazatérő kollégiumi tanuló esetében a tesztelést az állam térítésmentesen biztosítja.

A tanévnyitó, szalagavató és egyéb rendezvények tekintetében be kell tartani az operatív törzs által meghatározott létszámkorlátot, a távolságtartást, maszkviselést. Szükség esetén korlátozni kell a résztvevők körét, illetve az eseményt kisebb létszámú alkalmakra bontani. Szülői értekezletek helyett javasolt az elektronikus úton történő kapcsolattartás. A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tünetmentes tanuló látogathatja, és ez vonatkozik az ott dolgozókra is. Ha egy diáknál vagy pedagógusnál koronavírus-fertőzés tüneteit észlelik, haladéktalanul el kell különíteni, a továbbiakról az értesített orvos dönt.

Igazolt megbetegedés esetén a tárca a Nemzeti Népegészségügyi Központtal közösen megvizsgálja, milyen intézkedés szükséges. Egyedi, intézményre vonatkozó döntést az operatív törzs hoz, ennek egyik formája lehet a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelése átmenetileg. Mivel az ősz és tél folyamán – főleg a kisebb gyerekeknél – igen gyakoriak a felső légúti tünetek, megkérdeztük az Emmit, nem vezet-e az előírt tünetmentesség tömeges hiányzáshoz. Azt válaszolták, hogy amennyiben a tanulónál felső légúti tüntetek jelentkeznek, a szülőnek fel kell vennie a kapcsolatot a gyermek háziorvosával, aki „az esetek egy részében várhatóan ki tudja zárni a koronavírus fertőzés gyanúját, máskor viszont szükség lesz PCR-vizsgálat elvégzésére”. „Ha a szülők betegen is elengedik iskolába a gyermekeiket, járványok alakulhatnak ki a közösségekben” – figyelmeztetett a tárca.

Egyébként azok a tanulók, akik alapbetegségük miatt veszélyeztetett csoportba tartoznak, külön igazolás nélkül is távol maradhatnak az iskolától, esetükben a helyi feltételekhez igazodva alakítják ki az oktatás, számonkérés rendjét.

Kapcsolódó írásaink