Krónika

Két év letöltendő egy korrupt orvosnak

Az ügyészség felülvizsgálati indítványa alapján két év letöltendő börtönre ítélt a Kúria egy korrupt sebészorvost, valamint három évre eltiltotta a közügyektől és az orvosi hivatás végzésétől – derül ki a Fővárosi Főügyészség lapunknak küldött közleményéből.

Két év letöltendő egy korrupt orvosnak
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Az ügy lényege, hogy 2009–2013 között egy budapesti kórházban dolgozó ortopéd sebészfőorvos több betegétől is – az egyébként a TB- finanszírozott egészségügyi ellátásért – jogosulatlanul pénzt kért, vagy az önként felajánlott hálapénzt kevesellve, nagyobb összeget követelt. Arra hivatkozott, hogy a felajánlott harmincezer forintot percek alatt elszórakozza a barátaival, illetve az ötvenezer forint kevés, mert ő autóval jár a Balatonról.

Előfordult, hogy előre közölte, mennyibe fog kerülni egy műtét, máskor a beavatkozás után határozta meg mennyi pénzt tart elfogadhatónak.

Volt olyan is, hogy egy beteg köszönetképp egy nagyobb értékű könyvet szeretett volna ajándékozni neki, amit ő visszautasított, és egyértelműen utalt rá, hogy a könyv helyett pénzt kér.

Az orvos már elsőfokon – kilencrendbeli, minősített eseti vesztegetés elfogadása miatt – két év letöltendő börtönt kapott. A másodfokú bíróság ezt sokallta, indoklásuk szerint a vádlott nem minősült önálló intézkedésre jogosultnak, így egy év hat hónapra csökkentette és négy évre felfüggesztette a büntetést, továbbá pénzbüntetést is kiszabott. Utóbbi, jogerős ítélet ellen a Fővárosi Főügyészség terjesztett elő felülvizsgálati indítványt a Kúriához, amely most kimondta, az egészségügyi beavatkozás díját a kórház állapítja meg, azt vagy a beteg vagy az egészségbiztosítás fizeti.

Hozzátették: az eljáró orvos külön nem kérhet ellenszolgáltatást, mert az jogtalan előnynek minősül. Egy főorvos pedig a beteg irányába önálló intézkedési jogkörrel bír, ezért ha jogtalan előnyt kér, cselekménye súlyosabban minősül.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom