Krónika

Több mint száz bányász vesztette életét

Földcsuszamlás Mianmarban

Legkevesebb százhuszonhat bányász életét vesztette Mianmar északi részén, miután földcsuszamlás történt egy jádebányánál.

A Kacsin állambeli Hpakant térségi kőfejtőnél a BBC News szerint egy meddőhányó – kőzetanyagokból felhalmozott domb – csúszott bele egy tóba, ekkor következett be a katasztrófa. A kiáramló iszap és víz emberek tucatjait temette maga alá, egy szemtanú szerint senki sem tudott segíteni már az áldozatokon. Az elmúlt napokban heves esőzések voltak a régióban. A helyi rendőrség figyelmeztetést is adott ki, hogy a napokban ne dolgozzanak a térségben. Elképzelhető, hogy ennek hatására kevesebben tartózkodtak a bányánál, mint egyébként. A térségben több, jogilag hiányosan szabályozott bánya működik. Az elmúlt években tucatnyian haltak meg a területen, a hasonló földcsuszamlások és egyéb jellegű balesetek miatt. A mianmari kormány 2016-os hatalomra kerülésekor azt ígérte, megtisztítja az iparágat, de nem sok minden változott.

Kapcsolódó írásaink

Brazil gátszakadás: gyilkosság a vád

ĀTizenhat ember – köztük a Vale bányavállalat volt vezérigazgatója – felelhet a tavaly januárban Brumadinho településnél történt szerencsétlenségért