Krónika

Fókuszban a kamaszok

Mentális nehézségekről számoltak be a tinédzserek

Minden negyedik európai serdülő legalább hetente egyszer ingerlékenynek érzi magát vagy alvászavarral küzd – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tegnap közzétett jelentéséből. Közben hazánkban egyre fontosabb kérdés az iskolai erőszak.

Reflektorfényben a kamaszok egészsége és jólléte címmel készített jelentést a WHO. A nemzetközi felmérés közel 230 ezer tizenegy, tizenhárom és tizenöt éves iskolás fizikai és mentális egészségéről, társadalmi kapcsolatairól ad képet. A negyvenöt ország, köztük hazánk részvételével készült kutatásból kiderül, hogy 2014-hez képest 2018-ban több serdülő számolt be mentális egészséggel kapcsolatos problémáról. Minden negyedik kamasz legalább hetente egyszer idegesnek, ingerlékenynek érzi magát, vagy nehezen tud elaludni. Ezek az eredmények pedig a WHO szerint aggodalomra adnak okot.

Hazánkban is láthatunk hasonló tendenciákat, különösen a legfiatalabbak körében – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara, az ott működő kutatócsoport a nemzetközi felmérés hazai partnere.„A magyar iskolások étkezési szokásai az elmúlt évtized első felében több biztató változást mutattak, például a gyümölcs- és zöldségfogyasztás terén, most ennek a kedvező tendenciának a megtorpanását láthatjuk.

A szerfogyasztási mutatók 2010 óta határozottan javulnak, ugyanakkor ez a tendencia egész Európára jellemző, és a magyar serdülők még mindig rosszabb képet mutatnak, mint az európai átlag” – mondta Németh Ágnes, az ELTE Pszichológiai Intézetének tudományos főmunkatársa.

Az iskolai erőszak Magyarországon egyre fontosabb kérdés. A kortársbántalmazásban a 11 évesek a leginkább érintettek, arányuk mintegy öt százalékkal nőtt ebben a korcsoportban. Az iskolai feladatokat nyomasztónak érzékelők aránya nőtt, különösen a 11 évesek körében, eközben a magyar diákok nemzetközi viszonylatban kiemelkedően magasnak értékelik mind a családi, mind a kortársak általi támogatottságukat.

Kapcsolódó írásaink