Krónika

Cukorbetegek sebgyógyulását segítené egy új szer

Szegedi kutatók sikere

A cukorbetegség szövődményeként kialakuló fekélyek és sebek gyorsabb gyógyulását segítő készítményt fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáján – adta hírül az MTI.

Erős Gábor és munkatársai a dantrolen nevű – egy altatás közben fellépő szövődmény kezelésére használt – hatóanyagról ismerték fel, hogy alkalmas a sebgyógyulás támogatására. Az egyetem 2013-ban ideiglenes szabadalmi oltalmat kapott az alkalmazására Magyarországon, majd elindították a folyamatot az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is. Amerikában már korábban megkapta a védelmet a megoldás, a közelmúltban pedig az Európai Szabadalmi Hivatal is közölte az oltalom megadási szándékát. Jelenleg a készítmény technológiai fejlesztése zajlik. Olyan krémet hoznak létre, amely hosszabb távon is megmarad a kezelési felületen. A tervek szerint a megfelelő hatósági engedélyek megszerzése után diabéteszesek egy csoportján indítják el a klinikai vizsgálatokat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom