Krónika

Fertőzés gyanújakor a háziorvos mentőt küldhet a házhoz mintavételre

Sokan lesznek fertőzöttek, akiknek otthoni karanténban kell maradnia,  kórházba csak a kórházi ellátásra szorulókat szállítják a mentők - közölte a koronavirus.gov.hu portál.

Fertőzés gyanújakor a háziorvos mentőt küldhet a házhoz mintavételre
Képünk illusztráció!
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ennek is az a célja, hogy a járványt lassítsák, és a koronavírus-gyanús személyt szigorúan otthonában tartsuk, még a mintavétel miatt se kelljen neki sehová utaznia, semmilyen egészségügyi intézményt felkeresnie. Az Országos Mentőszolgálatnál a mintavételre  külön erre a célra kijelölt egységek dolgoznak.

A mintavételt  a fertőzésgyanús személy telefonos kikérdezése után a háziorvos rendeli el, lehetőség szerint megyei tisztifőorvosi konzílium után. A vizsgálatot elrendelheti továbbá infektológus vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat is. A mentők a megrendelt mintavételt a  koronavírus-gyanús személy előzetes telefonos értesítését követően annak otthonában végzik el. A mentők torok- és orrgarat-váladékból vesznek mintát. A mintavétel előtt legalább két órával tilos bármit is enni és inni. 

A mentők a levett minta területileg illetékes laborhoz való  juttatását is megszervezik. A laborvizsgálat eredményéről a háziorvos kap értesítést. A háziorvos  ezek után telefonon értesíti a vizsgált személyt, akinek a laborvizsgálat eredményének közléséig otthon kell maradnia.

Object box

Amennyiben a  laborvizsgálat eredménye szerint a személy koronavírus-fertőzött, de tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak, akkor a járványügyi szabályoknak megfelelően otthoni karanténban kell maradnia.

Ha a laborvizsgálat megerősíti, hogy a vizsgált személy koronavírus-fertőzött és tüneteire, állapotára való tekintettel kórházi ellátást igényel, akkor a mentők kórházba szállítják őt, ahol megkap minden szükséges ellátást.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom