Krónika

Szijjártó: 30-40 magyar utas van a Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón

Harminc-negyven magyar utas tartózkodik a koronavírus gyanúja miatt Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva.

Szijjártó: 30-40 magyar utas van a Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MTI/KKM

Szijjártó Péter közölte: a kormány két családdal közvetlen kapcsolatban áll.

Azt mondta, hogy a tengerjárón ketten az influenzára jellemző tüneteket mutatnak, az első jelentések szerint azonban ennek nincs köze az új koronavírushoz.

A Meraviglia nevű hajó csütörtökön köthetett ki a mexikói Cozumel-szigeten, fedélzetén mintegy 6000 emberrel. A hajótól korábban Jamaica és a Kajmán-szigetek is megtagadta a kikötési engedélyt a koronavírus-fertőzéstől tartva.

A fedélzetén lévőkön orvosok egészségügyi vizsgálatokat végeznek, hogy kizárhassák a Covid-19 okozta megbetegedést.

A Meraviglia turistahajó a Karib-tengeren
A Meraviglia turistahajó a Karib-tengeren
Fotó: NurPhoto/Gabriele Maricchiolo

Szijjártó Péter ezenfelül öt országban tizenkét karanténban lévő magyar állampolgárról számolt be, közülük egy ember vírustesztje volt pozitív. Öten vannak Spanyolországban, hárman Japánban, ketten Kínában, egy-egy érintett pedig Olaszországban és Németországban tartózkodik.

Ketten hazamehettek a budapesti kórházi karanténból

Ketten hazamehettek azok közül a magyarok közül, akiket a Dél-pesti Centrumkórházban tartottak karantén alatt koronavírus-fertőzés gyanúja miatt - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

A házaspár két hete került a Dél-pesti Centrumkórház erre kijelölt épületébe, miután kiderült: azon a holland óceánjárón utaztak, amelyen egy  koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak.

Jelenleg tizenhatan vannak karanténban a Dél-pesti Centrumkórházban.

Kapcsolódó írásaink

Senki ne utazzon koronavírus által fertőzött területekre!

ĀA kormány felhívást intézett a fertőzött térségben járt magyarokhoz - A szakminisztériumok kérték az általános és középiskolákat, valamint az egyetemeket, hogy ne szervezzenek kirándulásokat a gócpontnak számító térségekbe