Krónika

Már a katonákat is bevetették a koronavírus ellen

Kínában a hadsereg egészségügyi alakulatait is bevetik az újfajta koronavírus terjedése elleni küzdelemben: csak a járvány epicentrumaként ismert Vuhan városba 1200 tagú katonai egészségügyi személyzet érkezett szombaton, de a tartományba, Hupejbe érkeztek más országrészekből polgári orvosok és ápolók is - közölték a hatóságok.

Már a katonákat is bevetették a koronavírus ellen
Egyre több halálos áldozata van a vírusnak
Fotó: AFP/STR

A vuhani egészségügyi intézmények túlterheltek, ezért van nagy szükség a segítségre. A polgári egészségügyi személyzetet egyetemi kórházak küldték önként jelentkezők közül, akik a SARS és az ebola vírus terjedése elleni küzdelemben is szereztek már tapasztalatot - írta a Hszinhua hírügynökség.

Három megbetegedés Franciaországban

Az új koronavírus okozta megbetegedés harmadik esetét erősítették meg Franciaországban péntek este.

A francia egészségügyi hatóságok este közölték: a három beteget Bordeaux-ban és Párizsban kezelik kórházban, mégpedig elkülönítve.
Franciaország közben döntést hozott arról: autóbuszokkal segíti a Vuhanban tartózkodó francia állampolgárokat, hogy távozhassanak onnan. Jean-Yves Le Drian külügyminiszter nyilatkozatában közölte: "Franciaország vuhani főkonzulátusa tájékoztatta a (francia) állampolgárokat arról, hogy a helyi hatóságokkal együttműködve autóbuszjáratokat bocsát rendelkezésükre, lehetővé téve ezzel, hogy ha akarják, házastársaikkal és gyermekeikkel együtt elhagyhassák a várost".

Szombaton már órákkal korábban bejelentették, hogy újabb 15 ember veszítette életét a betegségben az országban, és ezzel a kór halálos áldozatainak száma 41-re nőtt, ebből 39 haláleset Vuhanban történt. Péntek délután a halálos áldozatok száma országos szinten még 26 volt.  Meghalt a fertőzéstől egy 62 éves orvos is, aki a frontvonalban küzdött az elmúlt napokban a járvány ellen. A fertőzöttek száma 1287-re emelkedett az országban, ebből Vuhanban mintegy 500-ra.

Ahogyan azt Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatója lapunknak elmondta, első lépésként már kifejlesztettek egy gyorstesztet, amivel vérből ki lehet mutatni a betegséget.

A legfrissebb jelentések szerint már mintegy 56 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában a tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében. Egy nappal korábban még csak 40 millió ember volt korlátozva utazásában, ami 13 hupeji város lakosságát jelentette, de az intézkedést - amely szerint a lakosok nem hagyhatják el településüket - kiterjesztették további öt városra az 59 millió lakosú tartományban.

Nagy problémát jelent, hogy a holdújév kezdete miatt az utóbbi napokban már több százmillió ember kelt útra az országban, általában családlátogatásra. Az ország 31 tartományából már 29-ben regisztráltak fertőzötteket, csupán a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartományból és a Tibeti Autonóm Területről nem érkezett hír egyetlen esetről sem.

Koronavírus-fertőzést jelentettek már Japánból, Dél-Koreából, Tajvanról, Thaiföldről, Vietnamból, Szaúd-Arábiából, Szingapúrból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, ami összesen több mint 1300 embert jelent a világon.
 

Kapcsolódó írásaink