Krónika

Visszatérhetnek a gyapjas mamutok?

Dél-koreai tudósok már néhány éve kísérleteznek azzal, hogy a több ezer éve kihalt gyapjas mamutot „feltámasszák”. Ennek érdekében klónozásba kezdtek, melynek most úgy tűnik, kézzelfogható eredménye is van.

Visszatérhetnek a gyapjas mamutok?
Egy gyapjas mamut kiállított csontváza egy washingtoni múzeumban
Fotó: SAUL LOEB / AFP

Kémcsőben klónoztak ugyanis egy lajka fajtájú kutyát, Kerechene-t, aki már másodjára hozott világra egyszerre hét kutyakölyköt. Az év második napján szült négylábút csak „szuperanyának” hívják a dolgozók, akik Kerechene-t három évvel ezelőtt „alkották meg” laboratóriumi körülmények között Hwang Woo Suk klónozási szakértő vezetésével - írja a Daily Mail.

Ehhez a kutya egy felmenőjének fülére volt szükség, pontosabban annak is csupán egy kis darabjára. A kiskutyát három hónapos korában szállították Oroszországba, hogy bemutassák genetikai anyjának. Most ez a klónozással született kutyus adott életet hét kölyöknek, melyek mind erősek és egészségesek.

A klónozott kutya kölykei az alomban
A klónozott kutya kölykei az alomban
Fotó: The Siberian Times

Suk doktor és csapata a kihalt gyapjas mamut klónozásán is dolgozik, a faj fennmaradt, tartósított maradványainak segítségével, amelyeket a szibériai permafroszt talaj őrzött meg jó állapotban. Hét évvel ezelőtt vért is találtak egy 28 ezer éves, Malolyakhovskiy szigetén található mamuttestben. Úgy találták, hogy a mamutmaradványokból vett egyéb minták nem elegendő mennyiségűek a klónozáshoz.

Ugyanez a csapat azt is reméli, hogy „feléleszthetik” a szintén hosszú ideje kihalt Lenskaya lófajtát, úgy, hogy sejteket vonnak ki egy 42 ezer éve halott csikóból, amelyet Szibériában majdnem tökéletes állapotban találtak meg.

Kapcsolódó írásaink