Krónika

Több száz millió forintnyi büntetést és kártérítést fizethet az új-zélandi haláltúrát szervező cég

Másfél millió új-zélandi dollárt meghaladó bírsággal nézhet szembe a White Island Tours túraszervező cég, amelyik az új-zélandi, fehér-szigeti vulkán kráterébe szervezett kirándulóutat turistáknak - épp akkor, amikor a tűzhányó kitört.

Több száz millió forintnyi büntetést és kártérítést fizethet az új-zélandi haláltúrát szervező cég
Túraszervezők mentik a turistákat percekkel a kitörés után
Fotó: Handout / Michael Schade / AFP

Az ügynökség emellett egészségügyi és biztonsági jogszabályok megszegése miatt kényszerülhet még magasabb összeg megfizetésére, a WorkSafe felügyelőszervezet már vizsgálódni is kezdett az ügyben. Ez már magában további új-zélandi dollármilliókba fájhat nekik, nem beszélve az áldozatok kártérítési igényeiről.

Emellett a Royal Caribbean hajózási cég is büntetést kaphat, mely 24 utazót engedett a szigetre lépni - ők a cég anyaországában, az Egyesült Államokban kötelesek fizetni.

Új-Zéland a tragédia másnapján 1,2 négyzetkilométernyi bőrt rendelt az Egyesült Államoktól az égési sérültek későbbi kezeléséhez. Ez a szám nagyjából hatvan ember teljes bőrfelületének felel meg. Egyelőre 29 emberről tudni, hogy ilyen jellegű sérülést szenvedett, közülük többeknél a testfelület 95%-a károsodott az erupció következtében - írja a DailyMail brit lap.

Mint korábban megírtuk, kitört a fehér-szigeti vulkán hétfőn Új-Zélandon - közölte a szigetország katasztrófavédelmi hatósága. Legalább hatan meghaltak, többeket pedig még mindig keresnek. Az Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó közepes hevességgel tört ki.

A dpa német hírügynökség a vulkánról élőben közvetített felvételekre hivatkozva úgy értesült, hogy egy kisebb csoport a kitörés idején a kráterben tartózkodott. A képsorokon több mint féltucat embert lehetett látni a kráter peremén belül, amikor a tűzhányó hirtelen kitört és a kép elsötétült.

Felmerül a kérdés, hogy miért tartózkodhattak turisták a tűzhányón, ha vulkanológusok a közelmúltban a vulkáni tevékenység hirtelen fokozódását észlelték. A GeoNet már november 18-án egyesről kettesre emelte a riasztási szintet, mivel nőtt a kráterben a vulkán mélyéből feltörő kén-dioxid szintje, ráadásul az azt megelőző hetekben a vulkanikus eredetű földmozgások gyöngéről mérsékeltre erősödtek.

Kapcsolódó írásaink