Krónika

Kitört Új-Zéland legaktívabb vulkánja, többen meghaltak

Kitört a fehér-szigeti vulkán hétfőn Új-Zélandon - közölte a szigetország katasztrófavédelmi hatósága. Öten meghaltak, többeket pedig még mindig keresnek.

Kitört Új-Zéland legaktívabb vulkánja, többen meghaltak
Voltak, akik a kráterben tartózkodtak a kitöréskor
Fotó: Chris Firkin / Courtesy of Chr

A DailyMail információi szerint a hétfői természeti katasztrófában hivatalosan öt ember veszítette életét, tizennyolcan pedig megsérültek, és több mint húsz embert keresnek még, ugyanakkor a hatóságok nem számítanak több túlélőre.

Az Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó közepes hevességgel tört ki. A hatóság figyelmeztetést adott ki, hogy veszélyes a közvetlen közelében tartózkodni.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szerint nagyjából százan lehettek a vulkán lejtőin, illetve a térségében, amikor a fokozott vulkanikus aktivitás megkezdődött helyi idő szerint délután negyed háromkor. A kormányfő hozzáfűzte, hogy néhány embert eltűntként tartanak nyilván. A helyi sajtó korábban húsz kirándulót említett. A szigetre hét mentőhelikopter indult orvosi személyzettel.

John Tims rendőrségi parancsnok szerint továbbra sem világos, hogy hányan maradtak a szigeten vagy tűntek el - nem lehet velük felvenni a kapcsolatot -, de korábbi hírekkel ellentétben nem százan, hanem legfeljebb ötvenen voltak a tűzhányón vagy körülötte, amikor kitört. Az eddigi hírekben egymásnak ellentmondó információk jelentek meg az áldozatok, illetve az ott tartózkodók számáról. A kitörés idején a vulkanikus szigeten járt egy turistacsoport, amely a világ egyik legnagyobb óceánjárójaként számon tartott Ovation of the Seas hajóval érkezett Új-Zélandra.

John Tims szerint jelen pillanatban túl veszélyes lenne a rendőrségnek vagy a mentőcsapatoknak a szigetre menniük, de mihelyt megtehetik, odamennek.

Objektum doboz

Judy Turner, Whakatane terület polgármestere szerint többen megsérültek a kitörésben. „Nem tudom biztosan, hogy ezek az emberek a szigeten, vagy annak közelében tartózkodtak-e de egy csoport minden bizonnyal orvosi segítségre szorult” - mondta. Hozzátette: látszólag a vulkántól messzebb, az Északi-sziget partvidékén élő emberek biztonságban vannak.

A New Zealand Herald helyi lap a mentőszolgálatra hivatkozva mintegy húsz sérültről tud. A BBC úgy értesült, hogy a kitörés során legalább öt ember életét vesztette.

Brad Scott vulkanológus jelentősnek minősítette a vulkánkitörést. A tűzhányó felé 3,6 kilométeres a gőz- és hamufelhő emelkedett.

Objektum doboz

A dpa német hírügynökség a vulkánról élőben közvetített felvételekre hivatkozva úgy értesült, hogy egy kisebb csoport a kitörés idején a kráterben tartózkodott. A képsorokon több mint féltucat embert lehetett látni a kráter peremén belül, amikor a tűzhányó hirtelen kitört és a kép elsötétült.

Hírügynökségek szerint felmerül a kérdés, hogy miért tartózkodhattak turisták a tűzhányón, ha vulkanológusok a közelmúltban a vulkáni tevékenység hirtelen fokozódását észlelték. A GeoNet már november 18-án egyesről kettesre emelte a riasztási szintet, mivel nőtt a kráterben a vulkán mélyéből feltörő kén-dioxid szintje, ráadásul az azt megelőző hetekben a vulkanikus eredetű földmozgások gyöngéről mérsékeltre erősödtek. Brad Scott felhívta a figyelmet arra, hogy a riasztási szintet gyakran megemelik, majd kitörés híján csökkentik. Korábban nem fordultak elő súlyosabb incidensek az odalátogató turistákkal.

Többen megsérültek a kitörésben
Többen megsérültek a kitörésben
Fotó: stuff.co.nz/Dave Mclelland

A Fehér-sziget egy kis, lakatlan sziget, amelyet gyakran látogatnak turisták kisebb csoportokban. A katasztrófavédelem arra is felhívta a figyelmet, hogy a hamueső káros kihatással lehet néhány térségre. A vulkánról készült felvételeken hatalmas hamufelhőt lehetett látni a sziget felett.

A Fehér-szigetet James Cook kapitány fedezte fel 1769-ben. Nevét pedig onnan kapta, hogy a sziget felett állandóan fehér füst és gőz kavarog. Évente nagyjából tízezren látogatnak a szigetre.

Túraszervezők mentik a turistákat percekkel a kitörés után
Túraszervezők mentik a turistákat percekkel a kitörés után
Fotó: Handout / Michael Schade / AFP

Kapcsolódó írásaink