Krónika

Pilátus idejére tehető utcát fedeztek fel Jeruzsálemben

Poncius Pilátus uralkodásának idejére tehető, majdnem 2000 éves utcarészletet tártak fel kutatók Jeruzsálemben, akik úgy vélik, hogy az ősi sétány nagyjából időszámításunk után 31-ben épülhetett.

Pilátus idejére tehető utcát fedeztek fel Jeruzsálemben
A nagyjából 220 méteres feltárt szakasz, ami a Siloám tavát kötötte össze a Templom-heggyel, hatévnyi feltárási munkálat előzte meg
Fotó: A. Peretz, IAA

Az utcát a Dávid városának nevezett jeruzsálemi nemzeti parkban fedezték fel, melyet többségében zarándokok használhattak, amikor a Templom-hegy felé mentek imádkozni - írja a scitechdaily.com.

A Siloám tavát a Templom-heggyel összekötő, nagyjából 220 méteres feltárt szakaszt hatévnyi feltárási munkálat előzte meg. A Tel-Avivi Egyetem régészeti folyóiratában publikált új tanulmány szerint a kutatók nagyjából 100 pénzérmét találtak a nagy burkolókövekkel fedett utcában, amiket időszámításunk után körülbelül 31-re kelteztek.

Az utcáról először 1894-ben adtak jelentést brit régészek, ám az annak burkolata alatt talált pénzérmékre most találtak rá a kutatók, akik úgy vélik, hogy időszámításunk után 17 és 31 között készültek. A tanulmány szerzője, Dr. Donald T. Ariel szerint az érméken található keltezési dátum valós, ez tehát azt jelenti, hogy a talált érméket 31 előtt verték, ami igazolja az elméletet, miszerint az utcát Poncius Pilátus építtethette. 

Az utcát nagy kőlapokkal borították, és körülbelül 600 méter hosszú és 8 méter széles lehetett. A kutatók becslése szerint mintegy 10 000 tonna mészkövet használtak fel az építkezéshez. Dr. Joe Uziel és Moran Hagbi, a tanulmány társszerzői emiatt ara következtetnek, hogy a tervezők nem egy hétköznapi sétányt képzeltek el, hanem különleges szerepet szántak az utcának.

A kutatás során nyílhegyeket, hevedereket, fegyverek maradványait és épülettörmelékeket is találtak, amit szakértők időszámításunk szerint 70-ből származtatnak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom