Krónika

Rendőrök és mentők mutatták be, hogyan menthet életet ön is

Újraélesztési bemutatót tartottak a járókelőknek a rendőrök, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a Szív City az Újraélesztés Nemzetközi Napja alkalmából rendezett flashmobon a Keleti pályaudvar előtt hétfőn. 

Rendőrök és mentők mutatták be, hogyan menthet életet ön is
Az újraélesztés technikáját tanítja egy rendőr egy érdeklődőnek
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A szakemberek a bemutatón igyekeznek minél több információt átadni az érdeklődőknek, hogy szükség esetén az itt megszerzett tudással életeket tudjanak menteni.

Újraélesztés
A világnap az újraélesztés technikáira és az azonnali segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Magyarországon évente mintegy 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Az esetek többségében biztos felkészültséggel és a szakszerű segítségnyújtással rengeteg élet megmenthető lenne. Éppen ezért az Európai Újraélesztési Társaság javaslatára létrejött világnap az újraélesztés technikáira és az azonnali segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet

Ennek megelőzésére jövő évben 50 millió forintot biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma az újraélesztés iskolai keretek között zajló oktatására. Horváth Ildikó az egészségügyért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarországon - a mentőszolgálatnak köszönhetően - van már hagyománya a laikus életmentésnek, és fontos, hogy ez a program támogatást kapjon. 
 

Az újraélesztés technikáját tanítja egy rendőr egy érdeklődőnek
Az elmúlt két évben megduplázódott a sikeres újraélesztések száma
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója elmondta, hogy a mentőszolgálat évente 8 ezer esetben találkozik közterületi újraélesztéssel, és a különböző programoknak köszönhetően az elmúlt két évben megduplázódott a sikeres újraélesztések száma.

A világnap alkalmából egyébként 136 mentőállomás lesz nyitva a civilek előtt, hogy az érdeklődők bepillantást nyerjenek a mentők munkájába.

Kapcsolódó írásaink