Krónika

Hatalmas károkat okozott a vihar Csongrádban

Több mint hétszáz helyre riasztották a tűzoltókat Csongrád megyében a hétfő délután lecsapó vihar miatt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Hatalmas károkat okozott a vihar Csongrádban
A kidőlt fák a villanyvezetékeket is leszakították, a megye több pontján volt áramkimaradás
Fotó: szegedma.hu

Molnár Krisztina közölte: szinte a megye minden pontjáról érkeztek bejelentések, kidőlt fák és leszakadt faágak okoztak komoly fennakadásokat a városokban és a külterületeken. A legnagyobb károkat Szegeden okozta a több mint száz kilométeres óránkénti szél.

Mint írtuk, Szeged minden pontján kidőlt fákat, úttestre hasadt faágakat lehetett látni, ami fennakadásokat okozott a forgalomban is. A szél leszakította a gerendákat a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara épületének tetejéről, a külső lift is megsérült, így az épület egy ideig nem látogatható. Az orkánerejű szél részben leszakította a szegedi nagyszínház tetejének lemezborítását is. A kidőlt fák a villanyvezetékeket is leszakították, a megye több pontján volt áramkimaradás. Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megye tűzoltói kedd délután óta folyamatosan a viharkárok felszámolásán dolgoznak, a helyreállítás előreláthatólag szerdára is áthúzódik.

A viharban - a legfrissebb fejlemények szerint - három ember is megsérült Szegeden, a Széchenyi téren. A szegedi önkormányzat közleménye szerint kedd reggelre helyreállt a város működése. Összefogással, éjszakába nyúlóan dolgoztak együtt a szegedi önkormányzat cégei a hétfői viharkárok elhárításán. A tömegközlekedés már hétfőn este helyreállt, kedd reggelre járhatóvá váltak a városi közutak, elhárították a balesetveszélyt a közterületeken - áll a közleményben.

Csaknem negyvenezer ügyfélnél okozott átmenetileg áramszünetet a Dél-Alföldön végigvonuló hétfő délutáni vihar, kedd délre a hibák 98 százalékát kijavították a Nemzeti Közművek (NKM) áramhálózatán - közölte az energetikai cég. A közlemény szerint szinte mindenütt sikerült helyreállítani a középfeszültségű hálózaton keletkezett hibákat, már csak alig ötszáz ügyfélnél nincs áram.

Az NKM munkatársai megerősített létszámmal kezdték meg a hibák feltárását a vihar elvonultával, a munkába más településről átirányított szakemberek is bekapcsolódtak. A munkálatok folytatódnak, száznál több szerelővel, mivel a javarészt helyreállított középfeszültségű hibák mellett nagyon sok a kisfeszültségű hálózaton keletkezett probléma is. A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a kidőlt fák sok helyen leszakították a hálózatot, a vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes.

Kapcsolódó írásaink

Brutális vihar tombolt Szegeden

ĀAz orkánerejű szél letépte a jogi kar tetejének egy részét, a színház tetőszerkezetét átforgatta, több helyen áramkimaradás van