Krónika

Brutális vihar tombolt Szegeden

Több mint ötszáz helyre riasztották a katasztrófavédelem munkatársait Csongrád megyében a hétfő délutáni vihar miatt. A legsúlyosabb károk Szeged belvárosában keletkeztek - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. A leszakadó faágak személyi sérülést is okoztak, több autót törtek össze a kidőlt fák, a hurrikán erejű szél leszakította a gerendákat a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara (SZTE ÁJK) épületének tetejéről...

Brutális vihar tombolt Szegeden
A leszakadt faágak nagy károkat okoztak
Fotó: szegedma.hu

Molnár Krisztina, a megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta: megyeszerte kidőlt fák, leszakadt faágak okoztak károkat, épületek megbontott tetejéről sodort le bádoglemezeket a szél. Csongrád megye több pontján áramszünet van.

A szóvivő elmondta: személyi sérülésről egy bejelentés érkezett, ugyanis Szegeden a Széchenyi téren egy padon ülő emberre szakadt rá egy platánfa, a hivatásos tűzoltók őt láncfűrésszel szabadították ki. Ugyanakkor a szegedma.hu portál több sérültről írt ugyanezen a helyszínen. 

A főhadnagy szerint a megyeszerte bekövetkezett károk elhárítása több napig eltarthat.

aas
A Széchenyi téren egy padon ülő emberre szakadt rá egy platánfa
Fotó: szegedma.hu

A szél leszakította a gerendákat az SZTE ÁJK épületének tetejéről, több ablak is betört - tudta meg a szegedma.hu, amely arról is beszámolt, hogy a jogi kar épületét evakuálni kellett.

ssd
Komoly károk az SZTE ÁJK épületében
Fotó: szegedma.hu

A rendkívül erős szél fákat döntött ki, faágat tört le városszerte, így a Széchenyi téren és az Újszegedi Ligetben is. A Széchenyi teret a rendőrség lezárta, ott a katasztrófavédelem munkatársai dolgoznak. A vihar okozta áramkimaradások és fakidőlések fennakadásokat okoznak a közösségi közlekedésben is.

sdsd
A Gogol utcában egy autóra dőlt egy fa
Fotó: szegedma.hu

Részben leszakította a szegedi nagyszínház tetejének 1978 és 1986 között készült lemezborítását a hétfő délutáni vihar - tudatta Barnák László főigazgató.

A színész-rendező elmondta, értesítették a katasztrófavédelmet és a biztosítót. A tervek szerint kedden délelőtt fóliával lefedik a tetőt, hogy a további beázást megakadályozzák.
A nagyszínházban a teátrum idei első operabemutatójának próbái folynak, vasárnap pedig a Szegedi Szimfonikus Zenekar ad koncertet, ezt a rendezvényt várhatóan nem kell elhalasztani - mondta Barnák László.

sdsd
A Nemzeti Színház teteje
Fotó: szegedma.hu

 A szegedi önkormányzat közleménye szerint váratlanul és soha nem látott erővel csapott le a városra hétfőn délután a vihar, amely súlyos károkat és baleseteket okozott. A város polgármestere saját hatáskörben arra utasította a város tulajdonában álló szolgáltató cégeket, hogy vegyenek részt a segítségnyújtásban és a kárelhárításban. A közterületek, a közintézmények és a tömegközlekedés helyreállítására a polgármester azonnal 200 millió forintot csoportosított át.

Negyvenezer ügyfélnél okozott áramszünetet a vihar a Dél-Alföldön

Negyvenezer ügyfélnél okozott áramszünetet a hétfő délutáni vihar a Dél-Alföldön, kétharmaduknál estére helyreállították a szolgáltatást a Nemzeti Közművek (NKM) munkatársai - tudatta az energetikai cég.

A több helyen 110 kilométeres széllel érkező vihar elsősorban Szegedet és térségét érintette, emellett Ásotthalomtól Deszken át Röszkéig is károkat okozott.
A letört ágak és a tövestől kifordult fák a villamoshálózatra zuhantak, oszlopok törtek ki, emiatt tömeges üzemzavar alakult ki.
Hétfőn este még több mint 12 ezer ügyfélnél nincs áram.
Az NKM munkatársai megerősített létszámmal kezdték meg a hibák feltárását és a helyreállítást.

Az ügyfélszolgálat emelt létszámmal dolgozik, már több mint ezer hibabejelentést fogadtak. Az önkormányzatok is tájékoztatást kaptak a kialakult üzemzavarról és a várható helyreállításról.

A közleményben felhívták a figyelmet, hogy a leszakított vezetékek megközelítése életveszélyes.

Kapcsolódó írásaink