Krónika

Rákoskeresztúron folytatódott az önkormányzatok és a Pilisi Parkerdő együttműködése

Rákosmente Önkormányzata és a Pilisi Parkerdő együttműködésének köszönhetően jelentős közjóléti fejlesztés történt a XVII. kerületben. A Helikopter lakópark melletti erdős területen futókört, tájfutópályát, tanösvényt és két új tisztást is létesítettek a Parkerdő szakemberei. A lakossági igényeknek megfelelően megújult városi erdőterületet kedden adták át - olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Rákoskeresztúron folytatódott az önkormányzatok és a Pilisi Parkerdő együttműködése
Rákoskeresztúron folytatódott a kerületi önkormányzatok és a Pilisi Parkerdő együttműködése
Fotó: Pilisi Parkerdő

Az úgynevezett Keresztúri-erdő megújításánál a lakosság turisztikai, sport és rekreációs igényeit, vagyis a közjóléti igényeket tartották szem előtt. A területen ennek megfelelően kialakítottak egy 4,2 kilométeres futókört, egy állandó pontos tájékozódásifutó-pályát, amelyen a rögzített ellenőrzőpontokat érintve kell végig haladni, valamint egy, szintén az erdei sportolást lehetővé tevő szabadtéri edzőparkot. Az erdőben e mellett egy 15 állomásból álló interaktív tanösvényt is létrehoztak. A kihelyezett táblák a terület és a szomszédos Új köztemető élővilága mellett az 1944-ben kiépített védelmi rendszert, az Attila-vonalat, Pest XVIII–XX. századi határköveit és az erdősítés történetét, illetve a temető 301-es parcelláját, az 1956-os forradalom utáni megtorlás áldozatainak nyughelyét mutatják be. Érdekességük, hogy a rajtuk lévő QR-kódok leolvasásával hang- és videóinformációk segítik a tájékozódást.

A közel 30 millió forintos közjóléti fejlesztés részeként két tisztást alakítottak ki a Pilisi Parkerdő tervei alapján. A tisztások mellé tűzrakó helyek épültek, padokat, asztalokat és esőbeállókat helyeztek el, a tisztásokra információs táblákat állítottak. A fejlesztés része volt a megújított erdőterülethez tartozó parkoló kialakítása is. A Parkerdő kezelésében lévő városi erdő környezeti célokat is szolgál, hiszen csökkenti a klímaváltozás káros hatásait, megszűri a levegő szállópor tartalmát és védelmet nyújt a zajszennyezés ellen.

A felújított terület átadóján Horváth Tamás, a XVII. kerület alpolgármestere elmondta, olyan erdei közösségi teret szerettek volna kialakítani, ahol a családok, barátok kikapcsolódhatnak, akár bográcsozás, szalonnasütés vagy sportolás közben.

Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének vezetője arról beszélt, a parkerdei fejlesztések leginkább a helyi lakosságot szolgálják, különösen a fővárosban, ahol a Budapesti Erdészet és a kerületek együttműködésében már számos ilyen beruházás valósult meg.

Kapcsolódó írásaink