Krónika

Először tártak fel az 1651-es worcesteri csatához kötődő leleteket

Először tártak fel régészek az angol polgárháborút lezáró 1651-es worcesteri csatához kötődő leleteket - írja a BBC hírportálja.

Először tártak fel az 1651-es worcesteri csatához kötődő leleteket
A 98 darab leletet egy folyóvölgy mélyén tárták fel, a több évszázad alatt felgyülemlett üledék kiásása után
Fotó: collection.nam.ac.uk

A munkálatok során puskagolyók, lószerszámok és övcsatok kerültek felszínre a Worcestershire megyei Powickban. A történészek mindig is tisztában voltak vele, hogy ez a terület volt az ütközet helyszíne, de most először sikerült ezt tárgyi bizonyítékkal is megerősíteni. A leleteket elemezni és dokumentálni fogják.

A régészeknek egy új összekötőút építési munkálataihoz kapcsolódóan nyílt lehetőségük átvizsgálni a powicki templomhoz közeli földterületet. A szakemberek nagy reményekkel álltak neki a munkának, mivel a templom tornyát lövedéknyomok borítják és a közeli powicki híd is nagyszabású ütközet helyszíne volt.

A 98 darab leletet egy folyóvölgy mélyén tárták fel, a több évszázad alatt felgyülemlett üledék kiásása után. A leletek azt mutatják, hogy a csata helyszíne délebbre volt, mint azt eddig gondolták a szakemberek.

„Éppen, hogy kívül vagyunk a csata bejegyzett helyszínétől” - jegyezte meg Richard Bradley, a helyszínen lévő régészek egyike, aki „fantasztikus” eredménynek nevezte a leletek feltárását.

Kapcsolódó írásaink