Kert

Hogyan győzzük le a csigákat a sör segítségével?

A szakértő elárulta, hogyan szabadulhatunk meg a telken a hívatlan vendégektől

Veszélyesek a spanyol csigák, amelyek invazív fajnak számítanak. Körülbelül tíz évvel ezelőtt kerültek az országba, valószínűleg európai szállítóktól származó ültetési anyaggal együtt. Könnyen felismerhető narancssárga színéről és szarvairól. A csigának különböző nevei lehetnek: portugál, spanyol, lusitániai csiga. E csigák megérintése nem ajánlott, mivel parazita lárvákat és fertőzéseket hordozhatnak – írta a rbc.ru.

Hogyan győzzük le a csigákat a sör segítségével?
A spanyol csiga megkeseríti a kerttulajdonosok életét
Fotó: AFP/TT News Agency/Stina Stjernkvist

„A puhatestű mindenevő, de nem mérgező. Meleg időben a csigák száma csökken, de a csapadékos időjárás és az eső megnöveli annak az esélyét, hogy találkozunk egy szokatlan puhatestűvel. A legmegfelelőbb tenyészhely a gyomok és a levágott fű. Így a terület tisztán tartása csökkenti a csigák számát. Ha kézzel érintkezünk puhatestűvel, az érintkezés után alaposan mossunk kezet” – közölte a hivatal.

„Nem tudom, mi ez, de valahogy hátborzongató, hogy ilyen példányok vannak a telkünkön” – osztják meg a dácsatulajdonosok az orosz közösségi oldalakon. A nagy vörös csigákat idén nyáron már a moszkvai és a leningrádi régióban is kiszúrták.

Nappal a csigák még mindig az árnyékos búvóhelyeket részesítik előnyben, de a jellegzetes általuk hagyott nyomok alapján felismerhetők.

Az RBC Life szakértőktől megtudta, hogyan szabadulhatunk meg a telken az ilyen hívatlan vendégektől.

Küzdelem a puszta kezekkel. Gyűjtse össze a kifejlett egyedeket az ágyásokról és a növényekről. Figyelembe kell venni, hogy a csigák az alkonyat kezdetétől és éjszaka a legaktívabbak. Ezért a legjobb, ha a kártevőket éjszaka vagy kora reggel gyűjtjük össze. Ehhez fel kell fegyverkeznie egy zseblámpával, kesztyűvel, egy edénnyel vagy befőttesüveggel, amelybe a puhatestűeket helyezheti.

Speciális csapdák. Ehhez bármilyen rögtönzött eszközt használhat: ruhadarabokat vagy fadeszkákat. A csapdákat kerti utak mentén, ágyásokon vagy olyan helyeken kell elhelyezni, ahol a csigák nyomai leggyakrabban jelennek meg. Csalinak bármi használható, ami vonzza a csigákat: víz, gyümölcs vagy élesztőízű anyagok, például a sör.

Csigaakadályok. A csigák megállítására elsősorban minden olyan dolog alkalmas, ami megakadályozza a csigák vándorlását. Ehhez például megszórhatja az ágyást hamuval, kukoricaliszttel vagy szódabikarbónával. A hamu megakadályozza a csigát a mozgásban, ami égő és viszkető érzést okoz a lábán.

A csigák elleni védekezés professzionális eszközökkel. Vannak speciális készítmények, amelyekkel a növényeket kezelik a kártevőktől. Az ilyen eszközök fő hatóanyaga a metaldehid. Ez mind lenyelve, mind külsőleg érintkezve pusztító hatású a csigákra. A méreg elég gyorsan hat a puhatestűre, kiszárad.

Az ilyen készítmények granulátum vagy folyékony állapotban permetezésre alkalmas koncentrátum formájában kaphatók, és jobb, ha este használjuk őket, mielőtt a kártevők kijönnek a búvóhelyükről. A készítményt az utakra és az ágyások közé szórjuk, valamint a növények körül elosztva, elkerülve, hogy a levelekre kerüljön. Öntözés vagy eső után ajánlott megismételni az eljárást. Helyes használat esetén ezek a készítmények nem károsak az emberre és a növényekre. Fontos azonban a megadott ajánlások és adagok betartása.

Kapcsolódó írásaink