Honvédelem

Kutnyánszky Zsolt: A kormány célja a korszerű honvédség kiépítése

Első számú érdek az ország békéjének és biztonságának a megőrzése

A kormánynak az a célja, hogy korszerű, modern eszközökkel ellátott, erős honvédségünk legyen – jelentette ki Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára egy katonai eskütételen, szerdán Nagykanizsán.

Kutnyánszky Zsolt: A kormány célja a korszerű honvédség kiépítése
Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Bús Csaba

A szomszédban dúló háború megmutatta, hogy Magyarország békéjét és biztonságát csak úgy garantálhatjuk, ha megerősítjük az ország védelmi képességeit – közölte Kutnyánszky Zsolt.

A nehéz időkben kemény emberekre van szükség, olyanokra akik esküvel fogadták, hogy Magyarországot híven szolgálják, hűséges honvédei lesznek a hazának – tette hozzá.

A politikus úgy fogalmazott: „A Magyar Honvédségben, egy összetartó közösség tagjaként, önök nem csupán a hazájukat fogják védeni, hanem családjukat, az álmaikat és valójában több millió magyar szabadságát is.”

Emlékeztetett arra: Az új módszerű alapkiképzés miatt egymás mellett állnak az eskütételen a februárban és márciusban bevonultak. Ez az eddigi nyolc hét helyett tíz hetes időtartamú, ám az alapkiképzés egyik legfontosabb eleme nem változott, mégpedig az, hogy az alapkiképzést együtt teljesíti a hivatásos, szerződéses és tartalékos állomány.

Emlékeztetett arra is, hogy az eskütételre felsorakozottak az ország különböző területeit képviselik. Győrben, Várpalotán, Hajdúhadházán, Nagykanizsán és Szolnokon kaptak alapkiképzést és az eskütétel után a szolgálati útjuk is elágazhat. Maradhatnak területvédelmi tartalékosok vagy műveleti katonaszervezeteknél folytathatják a pályafutásukat.

Mégis, akárhonnan jöttek és akármerre tartanak, a feladatuk immár közös: erőt kell mutatniuk és kiállni a magyar érdekek, értékeink mentén. „Első számú érdekünk pedig az ország békéjének és biztonságának a megőrzése. Ezt várjuk önöktől” – hangsúlyozta.

„Azt kérem önöktől, hogy a szolgálatteljesítésük során legyenek elhivatottak, Magyarországhoz hű katonák” – fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy Nagykanizsán egy év alatt immár másodszor kerül sor katonai eskütételre. Nem véletlen, hiszen a település neve az elmúlt évszázadokban összeforrt a honvédelemmel, a hazaszeretettel és az áldozatvállalással, a kanizsai végvár harcos őrzőivel, vagy Thury György várkapitánnyal.

Azt is felidézte: Kanizsán építették meg a Monarchia egyik legimpozánsabb kaszárnyáját, a XX. század második felében pedig öt laktanya működött a városban. Ezek ugyan sorra bezártak, viszont a honvédség szellemisége a városban maradt, tovább éltették a volt honvédségi dolgozók által alapított civil szervezetek.

Mára a város és a térség példát ad abból, hogy miként lehet Magyarországot a XXI. században elkötelezetten, hazafias érzülettel szolgálni – mondta beszédében Kutnyánszky Zsolt.

Kapcsolódó írásaink

Rétvári Bence: Európában a békének magyar hangja van

ĀA Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint ma már valódi erő van a magyar honvédségben, a magyar gazdaságban, a magyar emberek gondolkodásában, a magyar kultúrában és a magyar identitásban, amit védeni kell