Honvédelem

Túlélőpróbán a magyar űrhajósjelöltjek

A túlélőkiképzés az Európai Űrügynökség által meghatározott, hivatalos képzési menetrendbe illeszkedik

Újabb állomásához ért a Hunor-program négy űrhajósjelöltjének – Cserényi Gyulának, Kapu Tibornak, Schlégl Ádámnak és Szakály Andrásnak – a felkészítése. Miután áprilisban átestek az előkövetelményt jelentő fizikai állapotfelmérésen, július közepén lezajlott a túlélőkiképzésük egyhetes, szárazföldi része – írta meg a Honvedelem.hu.

Túlélőpróbán a magyar űrhajósjelöltjek
A túlélőkiképzés egyik pillanata
Fotó: Magyar Honvédség Facebook-oldala

A felkészítésért az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részlege felelt, így a kiképzési esemény megnyitójára a szentendrei Görgey Artúr laktanyában került sor. „Szeretném megköszönni a Magyar Honvédségnek és az MH Altiszti Akadémiának, hogy hozzájárulnak ehhez a képzéshez, illetve köszönöm a rendkívül magas szakmai együttműködést is” – kezdte köszöntőjét Magyari Gábor, a Magyar Űrhajós Program repülésüzemi és képzési vezetője. Mint fogalmazott, a túlélő kiképzés az Európai Űrügynökség által meghatározott, hivatalos képzési menetrendbe illeszkedik.

Eleki Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese megnyitó beszédében hangsúlyozta: „ez egy olyan alkalom, amely nagyon régen volt a Magyar Honvédség életében; űrhajósjelölteket köszönthetünk és a képzésükben vehetünk részt!” Hozzátette, hogy a képzés során olyan képességeket szerezhetnek, amelyek segítik veszélyhelyzetekben a túlélést, illetve az annak érdekében történő hatékony együttműködést a mentésben részt vevő egységekkel. „A katonák számára is nagyon fontos a SERE kiképzés, amely olyan alapokat fog adni, amelyekre a további, akár külföldi képzéseken is építeni lehet” – fűzte hozzá.

A SERE (Survival, Evasion, Resistance and Escape) túlélésből, az ellenség elkerüléséből, ellenállásból, valamint kiemelésből álló komplex kiképzési rendszer. Ennek keretében az űrhajósjelöltek elsajátították a menedéképítés fortélyait, élelem-, illetve vízszerzési és víztisztítási módszereket, megtanultak tüzet gyújtani és tereptani ismereteket is szereztek a csobánkai, illetve az izbégi gyakorlótereken. A zárógyakorlat utolsó mozzanata egy H145M helikopterrel végrehajtott kiemelés volt. Amellett, hogy eljutottak a kiemelési pontra, a jelöltek tüzet gyújtottak, hogy füstjelzéssel segítsék helyzetük meghatározását.

Objektum doboz


A négy fő felkészítésének következő állomása a túlélési kiképzés háromnapos vízi része Szolnokon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom