Határon túl

Csaknem kétezer külhoni szervezet jutott támogatáshoz

2024 az együttműködő nemzet éve a nemzetpolitikában

Csaknem kétezer külhoni szervezet nyert el támogatást a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett Együttműködő Nemzet Program Külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása című pályázati kiírás keretében – közölte a nemzetpolitikáért felelős államtitkár kedden az MTI-vel.

Csaknem kétezer külhoni szervezet jutott támogatáshoz
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Potápi Árpád János felidézte: 2024 az együttműködő nemzet éve a nemzetpolitikában. Ennek jegyében hirdették meg a külhoni magyar szervezeteknek szóló pályázati felhívást idén márciusban.

Kiemelte, a pályázat célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való kapcsolatai fejlesztésének előmozdítása, valamint magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése volt.

A kiírásra a magyarság szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek nyújthattak be pályázatot működésük, fejlesztéseik és eszközbeszerzéseik támogatására, valamint programjaik és rendezvényeinek megvalósítására. A pályázat keretösszege kétmilliárd forint volt, az egy pályázattal elnyerhető összeg pedig maximum kétmillió forint – ismertette az államtitkár.

A támogatható célok között szerepelt az infrastrukturális fejlesztés és eszközbeszerzés, képzőművészeti alkotások (szobor, emlékjel, emléktábla) létrehozása, magyar nyelvű írott és elektronikus sajtó, könyvkiadás, oktatási-nevelési, kulturális és hagyományőrző programok, rendezvények, fesztiválok, valamint szórványprogramok, hitéleti, egyházi, ifjúsági és sportprogramok segítése.

A felhívásra 2161 pályázat érkezett, ezek közül 1922 nyert el támogatást. A nyertes pályázatok közül Erdélyből 1028, a Felvidékről 453, a Vajdaságból 218, Kárpátaljáról 164, Horvátországból 41, Szlovéniából 18 érkezett.

A támogatást elnyert projektek között szerepel például a Kolozsvári Magyar Diákszövetség programjainak megvalósítása, a 14. Brassói Magyar Napok szervezésének támogatása, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház iskolabuszprogramja, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör működésének támogatása, a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Hivatal programjainak és a Beregrákosi Gimnázium infrastrukturális fejlesztésének támogatása, a kopácsi „Arany János” Magyar Kultúregyesület eszközbeszerzésének támogatása és számos más projekt.

Potápi Árpád János kiemelte: a pályázattal támogatott mintegy kétezercél több száz külhoni magyar közösség életét és mindennapjait fogja segíteni, az egyházi területtől kezdve a kulturális, oktatási és ifjúsági programokon át a sport területéig.

A külhoni magyarság intézményrendszerének folyamatos és kiszámítható támogatása a külhoni magyar civil és egyházi szervezetek segítésén keresztül a jövőben is kiemelt nemzetpolitikai cél marad – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink