Határon túl

„Vannak még megmérettetések, amelyekre fel kell készülni”

Fontos, hogy egységesen gondolkozzunk szinte minden kérdésben, ami a magyarságot érinti – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Fiuméban (Rijeka), a Kárpát-medencei nemzetpolitikai kerekasztal című tanácskozáson, amelyen valamennyi külhoni magyar párt vezetője részt vett.

„Vannak még megmérettetések, amelyekre fel kell készülni”
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (szemben, balra) a Választások után, kihívások előtt címmel tartott nemzetpolitikai kerekasztal megbeszélésen a horvátországi Fiumében 2024. június 22-én. A Fiumei Fórum résztvevői közös nyilatkozatot fogadtak el
Fotó: MTI/Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság/Szakács Tamás

Az államtitkár kiemelte: nagyon mozgalmas időszak áll mögöttük, hiszen az elmúlt évben több választást is tartottak minden régióban. Hozzátette ugyanakkor: vannak még olyan megmérettetések, amelyekre fel kell készülni, itt megemlítette a romániai elnökválasztás, amelyet a parlamenti választások követnek majd.

„Ezeknek a megbeszéléseknek a célja az, hogy lássák az emberek, hogy mi nemcsak a politikában szoktunk megnyilvánulni és egymás mellett üldögélni különböző fórumokon, hanem egymással baráti kapcsolatokat is ápolunk, valamint igenis odafigyelünk egymásra, barátként nyilvánulunk meg egymás felé” - fogalmazott az államtitkár.

Úgy vélte: bár a határok szétszakították a magyarságot, a politikai intézményrendszernek az erejét mindig erősíteni kell annak érdekében, hogy egységben tudjanak gondolkodni, egymást tudják erősíteni bármelyik régióban vagy utódállamban éljenek.

Rámutatott: egy ilyen kerekasztal-tárgyaláson sokkal nyíltabban tudnak fogalmazni, és egymás sikereiből, hibáiból okulva, tudnak segíteni azoknak a kollégáknak, azokban a térségekben, ahol nem olyan erős az összefogás, és amelyeknek emiatt kárát látják.

Egy ilyen találkozót úgyis fel lehet fogni, mint egy mentorprogramot, ahol vannak mentorok és mentoráltak, és azok, akik már 20-25 éve a közéletben tevékenykednek, tudnak segíteni azoknak, akiknek nincs ennyi tapasztalatuk - húzta alá.

Jelezte, hogy szó volt az ukrajnai háborúról is, ami szavai szerint sajnos mindenre rányomja a bélyegét, de nem ez volt a fő téma. A fórumon leszögezték, hogy szolidaritást vállalnak a kárpátaljai magyarokkal.

Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke elmondta: rendkívül fontos nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésnek voltak a házigazdái, amelyet immár harmadik éve rendeznek meg.

Kiemelte: a Fiumei Fórum elsődleges feladata az aktuális nemzetpolitikai prioritások szűkkörű áttekintése a nemzetpolitikai államtitkárság vezetői és a külhoni magyar pártok vezetői között, egyben a következő időszak komoly politikai kihívásainak az elemzése és az esetleges közös fellépés megbeszélése.

A HMDK az előző években rendkívüli sikereket ért el a horvátországi magyarság érdekeinek szolgálatában, és ezt szeretnénk folytatni a következő időszakban is – tette hozzá Jankovics.

A HMDK Tengermellék-Fennsík Megyei Szervezete székházában megrendezett kerekasztal-beszélgetésen valamennyi külhoni magyar párt vezetője részt vett: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, Jankovics Róbert, a HMDK elnöke és Orban Dusan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke. Továbbá a nemzetpolitikai államtitkárság azon munkatársai, akik az említett vezetőkkel nap mint nap tartják a kapcsolatot.

Közös nyilatkozatot fogadtak el Fiumei Fórum résztvevői

Választások után, kihívások előtt címmel tartottak nemzetpolitikai kerekasztal megbeszélést a horvátországi Fiumében szombaton, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) szervezésében, ahol a résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el.

A III. Kárpát-medencei nemzetpolitikai tanácskozás résztvevői megemlékeztek a VMSZ tavaly ősszel elhunyt elnökéről, Pásztor Istvánról, aki „fontos tartóoszlopa volt a Kárpát-medencei magyarság egységének”.

A résztvevők egyetértenek abban, hogy csak az orosz-ukrán háború békés lezárása jelenthet garanciát a térség biztonságára és hosszú távú fejlődésére, és aggodalmukat fejezték ki a háború következtében a kárpátaljai magyarságot érő sorozatos nehézségek miatt. Az aláírók reményüket fejezték ki, hogy Ukrajna európai uniós csatlakozási feltételeként sor kerül a kárpátaljai magyar közösség korábban meglévő jogainak maradéktalan visszaállítására. A nyilatkozat méltatja a kárpátaljai magyarságot, amiért a háborús és az abból következő nehéz társadalmi és gazdasági helyzet ellenére kitart szülőföldjén, és a kihívások ellenére minden erejével működteti intézményrendszerét.

A fórum résztvevői üdvözölték az EP- választásokon elért eredményeket, „amelyek azt mutatják, hogy a magyar közösségek számára fontos, hogy az európai szintéren is hallassák a hangjukat”, valamint mindazokat a választási eredményeket, amelyeknek köszönhetően a Kárpát-medencei magyar pártok megtartották pozícióikat országos, regionális és helyi szinten is az elmúlt egy évben. A nyilatkozat szerint bíznak abban, hogy az erdélyi magyarság a szeptemberi romániai elnökválasztáson és a decemberi parlamenti választásokon is megmutatja erejét.

„A külhoni magyar közösségek továbbra is csak akkor tudnak megmaradni, ha erős magyar érdekképviselettel rendelkeznek, amely a magyarság széleskörű összefogásával tartható meg és erősíthető tovább” - írják nyilatkozatukban a résztvevők.

Kapcsolódó írásaink