Határon túl

„Magyarországnak kulcsországgá kell válnia”

Ez azt jelenti, hogy az ország egyfajta belépési ponttá válik a keletieknek az Európai Unió világába

A gazdasági lehetőségeket kihasználva Magyarországnak „kulcsországgá” kell válnia a két világ, kelet és nyugat között – jelentette ki a magyar építési és közlekedési miniszter csütörtökön Nagyváradon.

„Magyarországnak kulcsországgá kell válnia”
Lázár János építési és közlekedési miniszter Nagyváradon
Fotó: Facebook/Lázár János

Lázár János a Festum Varadinum gazdasági konferencián tartott előadásában elmondta, ez azt jelenti, hogy az ország egyfajta belépési ponttá válik a keletieknek az Európai Unió világába, rajta keresztül vezet fizikai, politikai és társadalmi értelemben is az út nyugat felé, így a környékbeli és távolabbi országok érdekeltek Magyarország sikerében.

Az új gazdasági központok építésével olyan gazdasági átalakításba, „újraiparosításba” kezdett az ország, amelynek bevételei képesek lesznek az ország fejlődését saját alapon is támogatni – hangoztatta a tárcavezető.

A miniszter az önrendelkezés fontosságát hangsúlyozva elmondta, Magyarország azért nem kapja meg a neki járó európai uniós forrásokat, mert nemet mond a háborúra, a migrációra és nem hajlandó a genderkérdésben kompromisszumot kötni.

Rámutatott, a nemzeti önrendelkezés jogát és lehetőségét nem szabad feláldozni az integráció oltárán „pénzért cserébe”, mégis, a társadalmakat jelenleg az integráció vagy szuverenitás, az önrendelkezés vagy az önfeladás dilemmája foglalkoztatja.

Szavai szerint az uniós pénzek nem „ajándékforrások”, a szövetséghez történő csatlakozáskor Magyarország és Románia is lemondott a vámok lehetőségéről és a tőke korlátozásáról, tehát nem ingyen kapjuk a pénzt, nagyon sokat feladtunk önmagunkból a közös piac megvalósulásáért.

Lázár János a Bihar és térségének vállalkozói számára tartott eseményen hangsúlyozta, a következő években két- vagy többpólusú világban kell élni, de ebben a világban is törekedni kell a szabad együttműködésre és a minimális polarizáció megvalósítására.

Megerősítette, rövid távon nem várható az Európai Unió és Magyarország között ezekben a kérdésekben megegyezés, ami lehetővé tenné a blokkolt uniós források feloldását. A 2020 és 2027 közötti ciklusra 21,8 millárd euró áll rendelkezésre Magyarország számára, ebből eddig tízmilliárd eurót szabadítottak fel számunkra, a többi blokkolva van „intellektuális világnézeti szempontok ütközése és értékrendi különbségek” miatt – hangoztatta.

Lázár János elmondta, ebben a helyzetben egy nemzetnek „nyitottnak és talpraesettnek” kell lennie, sikerében a Nyugatnak és a Keletnek is érdekeltnek kell lennie.

Jelenleg Magyarországon 6400 milliárd forint kínai befektetés zajlik, így már nem a nyugatiak a legnagyobb ipari-gazdasági befektetők, hanem a dél-koraiak és a kínaiak vették át az első helyet. Közép-Európában a legnagyobb külföldi befektetés itt realizálódik, ami jelenleg évente 13–15 milliárd dollárt tesz ki, a jövőben pedig 20 milliárd dollár lesz, ami lakosság- és területarányosan gigantikus mértékűnek számít, ez jelzi, hogy az ország nyitott a keleti, feltörekvő nemzetek beruházásaira – jelezte.

Ez a struktúraváltás következett be a hazai politikában, aminek gazdasági eredményei egyaránt beértek – fejtette ki.

A magyarországi kínai beruházásokat ismertetve azt mondta, zajlik a Budapest–Belgrád közötti vasútvonal hazai szakaszának fejlesztése kínai pénzből 2,2 milliárd dollár értékben, az autóiparban pedig például a BYD hazai megjelenése jelent versenyhelyzetet a nyugat-európai gyártóknak.

A hazai gazdasági problémákra kitérve Lázár János elmondta, gondot jelent a demográfia, fontos feladat a védelmi képesség erősítése és új védelmi ipar létrehozása, valamint kihívást jelent a gazdasági teljesítőképesség növelése.

A miniszter egyértelműsítette, Magyarország nem konkurensként, hanem szövetségesként tekint a Romániával határos régiókra, ezért itt a közlekedési infrastruktúra, az átjárhatóság és a konnektivitás fejlesztésére van szükség. A fórumon felszólalt Cseke Attila szenátor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének elnöke és Bíró Rozália, az RMDSZ képviselője.

Kapcsolódó írásaink