Határon túl

Tőkés László: Indokolatlan a Demokrácia-központok erdélyi hálózatának felszámolása

Az EMNT kész volt az együttműködésre az RMDSZ-szel, de a szövetség politikusai „sajnálatosan magyar–magyar ellentétet gerjesztettek”

Indokolatlan és hibás döntés, hogy a magyar kormány megvonta a támogatást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) erdélyi Demokrácia-központjainak hálózatától – jelentette ki szombaton Kolozsváron Tőkés László, a szervezet elnöke.

Tőkés László: Indokolatlan a Demokrácia-központok erdélyi hálózatának felszámolása
Tőkés László
Fotó: MH

Az EMNT-elnök a szombati nemzetközi sajtótájékoztatón beszélt erről, elmondva, hogy a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága „indoklás és hivatalos közlés nélkül, egyik napról a másikra” bontotta fel az EMNT-vel kötött együttműködési megállapodást.

Ezáltal felszámolta a szervezet által 2010 óta működtetett erdélyi Demokrácia-központok hálózatát. A számos erdélyi városban működő irodák munkatársai a magyar állampolgárság megszerzésében segítették az erdélyi magyarokat, a könnyített honosítási folyamat előkészítését, a dossziék összeállítását végezték.

Tőkés László elmondta: azért tartja indokolatlannak az irodák felszámolását, mivel az ott dolgozók jó munkát végeztek, amit az adatok is bizonyítanak. „Politikai hibának tartom, és emögött az RMDSZ háttérlobbija és aknamunkája keresendő. Sajnos meg tudták győzni az illetékeseket, hogy megvonják tőlünk a támogatást” – forgalmazott a volt európai parlamenti képviselő a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre utalva, melynek Eurotrans Alapítványa ugyanezt a munkát végzi Erdélyben.

Tőkés László szerint az EMNT kész volt az együttműködésre az RMDSZ-szel, de a szövetség politikusai „sajnálatosan magyar–magyar ellentétet gerjesztettek”.

„Mi a plurális egységre törekedtünk és a nemzet ügyét szolgáltuk. Ennek két pillére van: a határok feletti nemzetegyesítés, amit a honosítás szolgált és az autonómiatörekvéseink” – mondta az EMNT-elnök.

A támogatás megvonásával ennek a politikának „az egyik pillére kidőlt” – mutatott rá. Hozzátette: az EMNT nem adja fel, új utakat keres, tovább kívánja szolgálni az autonómia és a határok fölötti nemzetegyesítés ügyét.

Tőkés László újságírói kérdésre elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult a Demokrácia-központok ügyében, kérve, hogy gondolja újra a döntést, indítsa újra az irodahálózatot.

Az EMNT február elején jelentette be, hogy forráshiány miatt márciustól beszünteti tevékenységét Demokrácia-központjainak hálózata. Mint akkor írták, a 13 év alatt 70 ezer erdélyi magyarnak segítettek a magyar állampolgárság megszerzésében a könnyített honosítási eljárás révén.

A hálózat az elmúlt időszakban „takaréklángon” működött, az erről szóló döntést 2020 novemberében jelentették be anyagi gondokra és a járványhelyzetre hivatkozva. Február elején 23 irodájuk volt különböző erdélyi városban összesen 80 munkatárssal.

Kapcsolódó írásaink

Székely szabadság napja

ĀA marosvásárhelyi felvonulás szervezői hatalmi visszaélésnek tekintik a román csendőrség eljárását