Határon túl

Szili Katalin: Minden, nemzetét szerető politikusnak kötelessége kiállni a hazájáért

Minden nemzetét szerető, tisztelő politikusnak kötelessége kiállni a hazájáért és védeni a szabadságot, a szuverenitást, ezt példázzák az 1848-as események is – hangoztatta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a szlovákiai Pozsonypüspökiben vasárnap.

Szili Katalin: Minden, nemzetét szerető politikusnak kötelessége kiállni a hazájáért
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó
Fotó: Facebook/Dr. Szili Katalin

Az Országgyűlés volt elnöke az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megemlékezésen kiemelte: az 1848-as események is mutatják, hogy vannak olyan történelmi helyzetek, amikor ki kell állni a nemzet jogaiért.

A miniszterelnöki főtanácsadó a Csemadok pozsonypüspöki alapszervezetének meghívására érkezett a szlovákiai településre, ahol a szabadságharcban megsebesült és később Pozsonypüspökiben letelepedett lengyel szabadságharcosra, Kutsera Józsefre és rajta keresztül az 1848-as eseményekre emlékeztek.

Szili Katalin a beszédében arra hívta fel a figyelmet: az ott harcoló lengyel légiók már akkor kifejezői voltak a ma is élő és a két népet összefogó lengyel–magyar barátságnak.

„1848. március idusa máig értékes példával és értékkel bíró napja a magyar nemzetnek, amikor egy új időszak kezdődött történelmünkben”. A feudális társadalmi-gazdasági rendszert polgári alapokon nyugvó, modern berendezés váltotta fel. Március 15. egyben a polgári nemzetfelfogás születésnapja is - hangsúlyozta közleményében.

Kitért arra, hogy éppen 176 éve, március 3-án hangzott el a pozsonyi országgyűlésben Kossuth Lajos nagyhatású beszéde, amely a későbbiekben elfogadott reformokat megalapozta.

A rendezvényen – amely Kutsera József sírjának koszorúzásával zárult – részt vett a lengyel és a magyar katonai attasé is – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink