Gazdaság

Agyevő parazita kerülhetett zacskós salátákba

Potenciálisan veszélyes, úgynevezett „agyevő parazitát” mutattak ki az Egyesült Királyságban forgalmazott zacskós salátákban. A Toxoplasma gondii nevű mikroorganizmus több mint 4 százalékában volt jelen a vizsgált salátákban – ez a tény pedig nemcsak a fogyasztók, de a szakemberek körében is aggodalmat keltett.

Agyevő parazita kerülhetett zacskós salátákba
Az előrecsomagolt zöldségeket érdemes elkerülni
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA-Zentralbild/Jens Kalaene

A parazita nemcsak az agyat támadhatja meg, de neurológiai zavarokat, viselkedésváltozást, sőt epilepsziás rohamokat is kiválthat. Különösen veszélyes terhes nők és gyenge immunrendszerű emberek számára, náluk akár halálos agygyulladást is okozhat.

A fertőzés forrása a salátát szennyező macskaürülékből származó oociszták lehetnek – olvasható a BorsOnline-on.

Az élelmiszerbiztonsági hatóságok folyamatosan vizsgálják az ilyen eseteket, és együttműködnek a beszállítókkal a szennyeződés forrásának felderítésében. Mivel sok zacskós saláta ugyanazon beszállítóktól és feldolgozóktól származik, egy szennyeződés gyorsan elterjedhet a különböző szupermarketláncokban.

Fogyasztóként azonban mi is tehetünk a kockázatok minimalizálásáért:

  • Mindig alaposan mossuk meg! Még ha a csomagolás azt is írja, hogy a saláta "előmosott", mindig mossuk át alaposan folyóvíz alatt, levélenként. Ez az egyik leghatékonyabb módja a felületi szennyeződések eltávolításának.
  • Kézmosás: Étkezés előtt és az ételkészítés során mindig mossunk kezet szappannal és vízzel.
  • Konyhai higiénia: Tartsuk tisztán a konyhai felületeket és eszközöket, különösen, ha nyers hússal dolgoztunk.
  • Hőkezelés (opcionális): Bár a salátát általában nyersen fogyasztjuk, a hőkezelés elpusztítja a parazitákat. Ha valaki különösen aggódik, gondolkozzon el a saláta főzésén, bár ez természetesen megváltoztatja az állagát és ízét.
  • Veszélyeztetett csoportok fokozott óvatossága: Terhes nőknek és legyengült immunrendszerű személyeknek különösen oda kell figyelniük a nyers zöldségek fogyasztására, és alaposabb higiéniát kell tanúsítaniuk.

Kapcsolódó írásaink