Egészség

Ígéretes öregedésgátló anyagot fedeztek fel

Egy svájci klinikai vizsgálat szerint egy természetes molekula, az urolitin A jelentősen javíthatja az idősebb emberek állóképességét. Az urolitin A segíthet a sejtek energiaközpontjainak megújulásában, és az öregedés késleltetésében.

Ígéretes öregedésgátló anyagot fedeztek fel
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Voisin

Ahogy öregszünk, gyakran érezzük úgy, hogy nincs energiánk. De mi van, ha fordítva lenne? Mi van, ha az energiahiány miatt éreznénk magunkat öregnek? Ez biokémiai szempontból értelmezhető. Az alacsony energiaszint megakadályozza, hogy izmaink a lehető legjobban működjenek. Az izomfunkció fokozatos elvesztése pedig az öregedés jól ismert jellemzője. A logika azt sugallja, hogy ha valahonnan több energiát tudunk nyerni, akkor hosszabb ideig tarthatjuk jobb állapotban izmainkat, és így visszaszoríthatjuk az öregedés egyik alapvető jellemzőjét, még akkor is, ha az évek számát tekintve idősödünk.

A lausanne-i Svájci Szövetségi Műszaki Főiskola (EPFL) és az Amazentis élettudományi vállalat tudósai úgy vélik, megtalálták ennek módját egy rendkívül tiszta urolitin A étrend-kiegészítővel.

Azonosítottunk egy áttörést jelentő molekulát, amely aktiválja a sejtmegújulás alapvető útvonalát – mondta Chris Rinsch, az Amazentis társalapítója és vezérigazgatója. „Javítja és megújítja a sejtjeinkben lévő energiagyárakat, ami jobb izomerőben és állóképességben mutatkozik meg.”

Az extra energia általában nem jön könnyen, különösen az élet későbbi szakaszában. Nincs ingyen ebéd, és ha lenne, akkor a többletkalória fogyasztása valószínűleg több egészségügyi problémát okozna. Így a tudósoknak azt kell kitalálniuk, hogyan lehet jobban hasznosítani a már meglévő élelmiszereket és tápanyagokat a többletenergia érdekében. Ehhez a sejtjeink belsejébe kell tekinteniük, írta meg az Origo.

Az étel energiává alakítása, amit az izmok felhasználhatnak, a sejt mitokondriumainak feladata. Ezek a biokémiai reakciók önálló zsákocskái a sejteken belül, amelyek adenozin-trifoszfátot (ATP) termelnek. Az ATP olyan vegyi anyag, amelyet a test szövetei az élet fenntartására használnak. Az izomsejteknek, mint várható, nagy az ATP-igényük, ezért több mitokondriumot tartalmaznak, mint a legtöbb sejt.

Az izmok keményen dolgoztatják a mitokondriumokat, és ezek a sejtes erőművek gyorsan elhasználódnak. Ahogy ez megtörténik, az ATP-termelésük csökken.

Ha ezt nem orvosolják, az ATP-hiány gyorsan rontaná az izomteljesítményt, ezért a sejtekben állandóan zajlik az alulteljesítő mitokondriumok azonosítása és cseréje. E mitokondriális karbantartás központi eleme az elhasználódott mitokondriumok szelektív programozott elpusztítása, egy folyamat, amelyet mitofágiának neveznek.

Több nemrég végzett tanulmány összefüggésbe hozta az öregedés látványos jeleit a károsodott mitofágiával, beleértve az izomfunkció elvesztését, a kognitív hanyatlást és a memóriavesztést.

A mitofágia fokozásával kapcsolatos kutatások nagy része egy urolitin A nevű vegyületre összpontosít. Ez egy szokatlan molekula. Az urolitin A csak akkor termelődik melléktermékként, amikor a bélbaktériumok megemésztik a gránátalmában és néhány más élelmiszerben található specifikus összetevőket.

Fontos, hogy nem mindenkinek van meg a megfelelő bélbaktérium-kombinációja ehhez az átalakításhoz. Ez azt jelenti, hogy az emberek körülbelül 60 százaléka nem képes természetes módon előállítani és hasznosítani az urolitin A-t, függetlenül attól, hány gránátalmát fogyasztanak. És jelenleg nincs egyszerű teszt, amely megkülönböztetné ezeket az embereket.

Vajon ezek az urolitin A-t nem termelők lemaradnak valamiről? Az állatokon és embereken végzett kísérletek arra utalnak, hogy igen.

A legkorábbi tanulmányok némelyikét egy apró fonálférgen végezték, amelyet Caenorhabditis elegansnak neveznek. Ezek a milliméter hosszú férgek, amelyek általában a talajban találhatók, lehetőséget kínálnak a tudósoknak az emberi öregedési folyamatok modellezésére. Ez azért van, mert sok hasonló génnel rendelkeznek és ugyanolyan típusú, korral összefüggő hanyatlást mutatnak. Ráadásul, mivel élettartamuk csak néhány hét, az öregedési folyamatok vizsgálatára irányuló kísérletek sokkal gyorsabban befejeződnek.

Néhány ilyen tanulmány lenyűgöző eredményeket mutatott. Az urolitin A-val etetett férgek élettartama körülbelül 45 százalékkal meghosszabbodhat. Hogyan? A férgekben kifejezett gének elemzésével a kutatók a valószínű hatást a fokozott mitofágiához kötötték. Az urolitin A segített megvédeni a férgek mitokondriális funkcióját, és ez késleltette az öregedéssel kapcsolatos néhány kulcsfontosságú folyamatot.

Hasonló eredményeket figyeltek meg más állatokban is.

Az urolitin A javítja az egerek izomfunkcióját, és jobb aerob teljesítménnyel jár, lehetővé téve például az állatok számára, hogy 40 százalékkal hosszabb ideig fussanak futópadon.

Akárcsak a férgeknél, a génexpressziós minták azt mutatják, hogy az előnyök a javult mitofágiából származnak.

„Az urolitin A az egyetlen ismert molekula, amely aktiválja a mitofágiát, és amelyről szigorú, placebokontrollos emberi klinikai vizsgálatokban bizonyították, hogy biztonságos és hatékony az izomegészség szempontjából” – mondta Auwerx.

Nem árt azonban az óvatosság.

Az öregedésgátló tudomány tele van olyan ígéretes állatokon végzett kutatási eredményekkel, amelyeket emberekben nem lehetett megismételni.

Még korai szakaszban vagyunk, de az urolitin A másnak tűnik. Jelenleg több klinikai vizsgálat is folyik, és mindegyik megerősíti az urolitin A pozitív hatásait.

Kapcsolódó írásaink